Tot apunta al fet que la missió a Espanya no està entre les principals prioritats per a populars i socialistes europeus. Aquest dimecres s'ha celebrat una reunió de coordinadors de la comissió de Pegasus al Parlament Europeu en la qual s'ha treballat per dissenyar el full de ruta a seguir, pendent de ser ratificada en la reunió de la mateixa comissió en una reunió aquest dimarts a Brussel·les. Segons informa aquest dissabte Eldiario.es, existeix una proposta que de moment està prou consolidada, tot i que no tancada, que per ordre prioritat estableix que les missions es produirien a Polònia, Israel i Hongria. Les propostes dels Estats Units, Espanya, Grècia, el Regne Unit i Xipre es tornaran a debatre en la reunió de dimarts i es decidirà que es farà amb elles exactament. Grups com els Verds, Renew i l'Esquerra sí que consideren prioritari viatjar a Espanya. En el debat de dimecres, Saskia Bricmont, del grup dels Verds, va recordar que el tema de Pegasus ja ha portat a la creació d'una comissió d'investigació i ha demanat una condemna enèrgica d'aquesta mena d'espionatge, tot advertint que la persecució de parlamentaris, defensors de drets polítics, periodistes i advocats no és una qüestió de seguretat nacional. "Aquesta mena d'espionatge no pot ser una nova realitat. Hem de legislar al respecte. La reacció ha de ser contundent", va declarar. 

Prioritzar altres missions per sobre de l'espanyola

Malgrat que alguns eurodiputats populars de la comissió, com el polonès Andrzej Halicki i el president, l'holandès Jeroen Lenaers, han expressat públicament les seves preocupacions per Espanya, les fonts assenyalen singularment als populars espanyols i als socialistes espanyols de prioritzar altres missions per sobre de l'espanyola. Els populars es van mostrar, un cop més, molt crítics en el debat d'aquest dimecres. L'eurodiputat i exministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, no va dubtar a defensar el seu ús contra l'independentisme. "A ningú l'hauria de sorprendre que s'hagin pogut fer algunes escoltes a persones condemnades per delictes de sedició, que han repetit en nombroses ocasions que tornarien a fer aquests delictes, o que han arribat a afirmar que una hipotètica independència val vides humanes", va argumentar. 

En la primera llista dels populars no apareixia Espanya com a prioritat principal, sinó que la situaria en cinquè lloc, ni tampoc en la dels socialistes apostaven per Hongria, Polònia i Israel sense esmentar Espanya. Això sí, fonts socialistes sostenen: “Encara no està decidit ni el nombre de missions ni quins es realitzaran. Cal veure entre totes quins entenem que són les més necessàries per a l'objecte de la comissió. El que sí que puc dir és que no vetarem una missió Espanya”. A l'altra cara de la moneda, es situen la majoria dels eurodiputats ultraconservadors (ECR), en el grup dels quals està Vox, el portaveu dels quals, Jorge Buxadé, va dir el dimecres als independentistes: “Poc els han espiat”. Una frase que ja havia dit la seva diputada Macarena Olona en el Congrés quan va esclatar l'escàndol. Els membres del Pipí, el partit governant polonès, acusat d'espiar a l'oposició i periodistes, també s'oposen. “De moment el que està bastant segur és Hongria, Polònia i Israel, i s'està intentant treballar perquè hi hagi una altra missió més”, segons el diari espanyol. 

No es descarta la missió a Espanya

Tot i que les fonts consultades per Eldiario.es no descarten que finalment sí que pugui aprovar-se aquest dimarts o més endavant la missió a Espanya. Les missions només poden fer-se en setmanes determinades del calendari parlamentari, no es pot fer en setmanes de plenari, miniplé ni de comissions, per tant, no pot haver-hi un número infinit, sinó que han de ser setmanes reservades per a activitats externes i des d'ara fins a l'estiu només hi ha dos: la del 23 de maig i la tercera setmana de juliol. En tot cas, per a les missions de la comissió fora dels llocs de treball oficials, Brussel·les, Estrasburg i Luxemburg, la Conferència de Presidents, que reuneix els líders dels grups de l'Eurocambra juntament amb la presidenta, Roberta Metsola, emet un dictamen, al qual seguirà una decisió final de la Mesa del Parlament Europeu. Habitualment, les propostes es presenten dues vegades a l'any, però és possible presentar-les en qualsevol moment si els grups ho consideren necessari. En paral·lel, es continuen fent exàmens dels mòbils dels eurodiputats per part del Parlament Europeu, després que la presidenta Roberta Metsola posés en marxa “un nou servei per a revisar els telèfons mòbils i esbrinar si tenen instal·lat el sistema d'espionatge Pegasus”.