Un degoteig d'alcaldes díscols del PSC a favor del referèndum ha estat suficient per sublimar les més profundes pors i paradoxes dels dos grans partits estatals, Partit Popular i PSOE. Els socialistes espanyols apel·len a la legalitat, rebutgen frontalment la convocatòria prevista per a l'1 d'octubre i no volen que els alcaldes del partit català facilitin instal·lacions. No poden impedir, però, una decisió com que certs batlles del PSC hi participin. Això fa tremolar els populars, que veuen esquerdes al bloc unionista a Catalunya i temen quedar-se sols a Madrid. 

La caixa dels trons va ser oberta per l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, qui va saltar-se el vet del carrer Nicaragua i va declarar divendres a El Nacional que votaria a títol personal, com ja va fer-ho en la consulta del 9-N. Aquest dilluns, el PSC el va instar a rectificar, però Lupiáñez, així com els socialistes de Girona, Terrassa i l'Escala adverteixen que es plantaran davant les ordres de la direcció. Els tres últims diuen que no impediran el referèndum, mentre que els municipis de Les, Vallbona d'Anoia i Castellbell i el Vilar estan disposats a cedir espais perquè s'hi col·loquin les urnes.

La legitimació a l'1-O d'aquests consistoris va esclatar just en paral·lel a unes declaracions de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i membre de l'executiva de Pedro Sánchez. Parlon sostenia que el PSOE faria "tots els esforços, si cal apel·lant a la comunitat internacional", perquè no hi hagués una suspensió de l'autonomia de Catalunya. Fonts de la mateixa executiva federal del PSOE consultades per El Nacional entenen les paraules de la catalana, en el sentit que "no es pot donar un xec en blanc al PP", però asseguren que són declaracions a títol personal i no de tot el partit. 

Però l'incendi era de tal magnitud que va obligar el portaveu a Ferraz, Óscar Puente, a desautoritzar els alcaldes i l'alcaldessa del PSC. Als primers els va dir que no era "reprovable" que votessin, però els adverteix sobre cedir espais municipals el dia 1-O. Parlon va ser més durament desautoritzada per Puente, tot i formar part de la direcció federal. "Abans d'arribar a aquest punt, cal esgotar totes les possibilitats de negociació. Però en qualsevol cas, la Constitució és aplicable, i per descomptat el PSOE la respecta i la defensa", va dir sobre l'aplicació de l'article 155. 

El moviment sísmic es va fer notar també a Génova durant la compareixença del portaveu popular Pablo Casado. Casado considerava que seria "irresponsable" que els socialistes fessin costat a les tesis del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Allò que no deia és que petites mostres de poder local haurien desbancat l'estratègia de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, qui creia que els catalans estaven lligats curts, després de la reunió que va mantenir amb Inés Arrimadas i Miquel Iceta fa molts mesos per parlar del procés. 

La qüestió és que Sánchez també presenta dualitats que preocupen la Moncloa. Diu que encetarà un "combat contra les falsedats del sobiranisme", alhora que defensa la plurinacionalitat "sense referèndum", mentre algunes veus de l'executiu temen en silenci que usi l'1-O per fer de poli bo i instigar una ofensiva contra Rajoy. Aquest també ha patit les fissures del gota a gota dels alcaldes catalans al discurs unionista, fins al punt que el gallec va haver de demanar calma als alts càrrecs del partit, durant la reunió executiva d'aquest dilluns, per la voluntat de sis díscols.