El Partit Popular (PP) ja ha proposat un nou candidat pel Consell del Banc d'Espanya, després de la renúncia de l'economista Antonio Cabrales pels seus vincles amb l'independentisme. Aquesta vegada, el PP ha optat per triar una figura més afí al partit i és per això que, com ja havien avançat alguns mitjans, Fernando Fernández Méndez de Andés és l'escollit per ocupar el càrrec de conseller del Banc d'Espanya. Aquest economista compta amb un perfil tècnic de reconegut prestigi i té una llarga carrera vinculada amb el PP. De fet, Fernández Méndez de Andés va ser nomenat conseller de Bankia i Red Eléctrica pel govern de Mariano Rajoy.

El PSOE i el PP havien acordat els noms dels dos consellers del Banc d'Espanya, que havien d'ocupar les vacants que deixaven Carmen Alonso i Fernando Eguidazu. D'una banda, els socialistes van optar per escollir Judith Arnal, doctora en Economia i fins fa poc cap de gabinet de la vicepresidenta Nadia Calviño, mentre que els populars van triar a Antonio Cabrales, un altre doctor en Economia amb una llarga experiència. El Consell de Ministres els va nomenar aquest dimarts, però Cabrales va renunciar al lloc hores després, sense donar explicacions oficials. Segons va avançar el diari El Mundo, el motiu darrere d'aquesta dimissió hauria estat el suport puntual de l'economista a la consellera Clara Ponsatí, exiliada després de l'1-O, i a l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, processat pel Tribunal de Comptes per presumpta malversació de diners públics per promoure el procés a l'exterior.

El PP ha negat haver pressionat Cabrales perquè renunciés al càrrec de conseller del Banc d'Espanya, si bé el partit considera que la seva dimissió va ser una decisió encertada. De fet, els populars van assegurar que no sabien que Cabrales havia signat el manifest a favor de Ponsatí a l'hora de proposar-lo. Aquesta vegada, però, han optat per escollir una figura més afí a la formació, com és Fernando Fernández Méndez de Andés.

Qui és Fernando Fernández Méndez de Andés?

L'economista Fernández Méndez de Andés té un perfil tècnic i compta amb una llarga trajectòria, després d'haver treballat com a consultor internacional en temes macroeconòmics, reguladors i financers. Entre la seva experiència, destaca el paper com a economista principal del Fons Monetari Internacional i com a director del Servei d'Estudis del Banc Santander. Vinculat amb el PP, va ocupar el càrrec de conseller de Bankia i Red Eléctrica durant el mandat de Mariano Rajoy al govern espanyol i també ha participat en jornades organitzades per la Fundació Faes. 

Així mateix, Fernández Méndez de Andés és membre del Consell Assessor de l'Institut Espanyol d'Assessors Financers (IEAF) i de la Fundació per a la Recerca Financera (FEF), del Consell Científic de Bruegel a Brussel·les. També és autor de publicacions acadèmiques i d'actualitat i ha col·laborat com a expert extern per al Tribunal de Comptes Europeu i el Parlament Europeu. D'altra banda, l'economista va ser membre del Comitè d'Experts per a la Reforma del Sistema Tributari Espanyol. Pel que fa al món educatiu, Fernández Méndez de Andés ha estat rector de la Universitat de Nebrija i de la Universitat Europea de Madrid.