L'economista Antonio Cabrales, nomenat aquest dimarts pel govern espanyol com a nou conseller del Banc d'Espanya, ha renunciat al càrrec per motius personals, segons han informat a l'agència Europa Press fonts coneixedores de la decisió. El catedràtic, que renuncia al lloc unes hores després del nomenament, no ha donat explicacions oficials sobre la seva sortida, tot i que darrere de la decisió estaria, segons ha avançat el diari madrileny El Mundo, el suport puntual en el passat a la consellera Clara Ponsatí, exiliada després del referèndum de l'1 d'octubre, i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, processat pel Tribunal de Comptes per presumpta malversació de diners públics per promoure el 'procés' a l'exterior. Per la seva banda, el diari ABC assegura que Cabrales els hi ha comunicat que renuncia per "no tensar més el país. Necessitem calma". El catedràtic també ha donat de baixa el seu compte de Twitter.

Per la seva banda, el PP nega que hagi pressionat el conseller perquè presentés la renúncia. Fonts de Génova asseguren que no tenien coneixement previ del fet que Cabrales havia signat el manifest en suport a l'exconsellera Ponsatí. Sostenen que la dimissió, que aplaudeixen, ha estat una decisió personal per un fet que afectava la seva projecció pública un cop el Consell de Ministres el va nomenar aquest dimarts.

El manifest que hauria provocat la renuncia

Segons el citat diari, el suport a Clara Ponsatí fa referència a un manifest que es va fer públic el 16 d'abril de 2018 que compta amb la firma d'Antonio Cabrales. En aquest, un grup de professors d'Economia sortien en defensa de la consellera Clara Ponsatí davant de l'amenaça d'extradició. 55 companys de la que va ser responsable d'Ensenyament van manifestar el seu rebuig de la persecució judicial de Ponsatí. En l'escrit, es reivindicaven "els principis de l'acció política democràtica i no-violenta" davant les acusacions de rebel·lió i malversació de fons per l'1-O. La vuitena firma, com es pot veure al document, és la de Cabrales, i un dels impulsors del text era Andreu Mas-Colell: 

El suport del PP

Cabrales va comptar amb el suport del PP, que va destacar en el seu pacte amb el govern espanyol la seva candidatura "irreprotxable" i allunyada de partidismes, assenyala el rotatiu. En transcendir el suport als polítics independentistes, Cabrales hauria decidit fer un pas enrere i deixar el lloc que també va comptar amb el vistiplau del governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos.

El Govern ha acordat aquest dimarts, al Consell de Ministres, el nomenament de Judith Arnal i Antonio Cabrales com a nous consellers del Banc d'Espanya, a proposta de la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, segons ha informat aquest departament en un comunicat. Cabrales substituiria, juntament amb Judith Arnal, en el seu lloc Fernando Eguidazu (designat al seu dia pel PP) i Carmen Alonso (escollida pel PSOE), els mandats del qual com a consellers del Banc d'Espanya van finalitzar a principis d'aquest mes.

Un doctor en Economia amb llarga trajectòria

El que seria nou conseller del Banc d'Espanya és doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia i catedràtic de la Universitat Carlos III. Ha estat catedràtic i director del departament d'economia de la University College London i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. També és vicepresident executiu de l'European Economic Association i expresident de l'Associació Espanyola d'Economia i membre d'honor d'ambdues associacions. Treballa en economia de xarxes socials, disseny i mecanismes, jocs d'aprenentatge i evolució, economia experimental i conductual i organització industrial.

És editor associat del Journal of Economic Theory, i anteriorment editor del Berkeley Electronic Journal of Economic Analysis and Policy i Investigacions Econòmiques, així com exeditor associat del Journal of the European Economic Association i SÈRIES.