El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha exigit avui la dimissió o destitució del ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, si s'ha acreditat que va tenir "voluntat de defraudar a Hisenda", i ha avisat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que seria "raonable" demanar-ne la reprovació si no el destitueix.

"Sería raonable. Un ministre que ha defraudat Hisenda no ha de ser ministre i crec que seria enormement trist que el govern de Pedro Sánchez hagués de conviure amb ministres reprovats com els que tenia el PP", ha advertit Iglesias en declaracions els periodistes al Congrés.

El secretari general de Podemos ha dit que té la seguretat que Sánchez és "conscient que el seu govern és el resultat d'una moció de censura contra la corrupció" i que "no es pot permetre" tenir ministres reprovats, per la qual cosa espera que Huerta "rectifiqui" i anunciï que dimiteix.

Després de recordar que Podemos va donar suport amb "entusiasme" al govern del PSOE per oferir el port de València a fi d'acollir els immigrants de l'Aquarius, Iglesias ha volgut "deixar molt clar" que la seva formació no "encoratjarà comportaments que recordin als del PP".

"Si el senyor Màxim Huerta va provar de defraudar Hisenda ha de dimitir immediatament, i si no Pedro Sánchez l'ha de destituir", ha insistit després de subratllar que el govern tindrà el suport de Podemos en les accions "justes", però ha de demostrar que es pot "gestionar de manera diferent a la del PP".

Tot i que ha apel·lat a la prudència, ha recalcat que si es confirma que hi ha una sentència que "acredita una voluntat inequívoca de defraudar", Huerta ha de rectificar i dimitir, o Sánchez destituir-lo de manera immediata.

Maillo s'hi suma

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha instat avui el ministre de Cultura, Màxim Huerta, a donar explicacions o dimitir després de saber-se que va defraudar Hisenda.

"Són les 9 del matí i el ministre de Cultura i Esport, condemnat per defraudar Hisenda, ni ha donat explicacions ni ha dimitit. Amb quina autoritat aquest govern exigirà als espanyols que paguin els seus impostos?", ha dit Maillo en un missatge a Twitter.

Segons publica avui El Confidencial, Màxim Huerta va defraudar a Hisenda 218.322 euros amb una societat que va muntar el 2006.

El frau, assenyala aquest diari digital, va tenir lloc en els exercicis 2006, 2007 i 2008, segons estableixen dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Madrid emeses el maig del 2017.