El PP ha perdut una votació a València perquè estava dinant amb Vox. La cosa ha estat que el PSPV i Compromís han aconseguit aquest dimarts tirar endavant una moció sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat gràcies a l'absència dels regidors de l'equip de govern, que es va formar divendres passat. En el moment de la votació hi havia fora de la sala regidors de l'oposició, però eren més els representants d'esquerres que seguien el debat que els de l'executiu local. Així doncs, la iniciativa socialista ha estat aprovada amb 12 vots a favor i 11 en contra.

L'oposició suma un total de setze representants (nou de Compromís i set del PSPV), mentre que el govern té la majoria absoluta amb els tretze membres del PP i els quatre de Vox. Però aquest dimarts els socialistes han vist que diversos regidors de l'executiu estaven fora de l'hemicicle, entre els quals l'alcaldessa María José Català. Aleshores, han aprofitat la situació, han renunciat al seu torn de rèplica i han procedit a la votació de la moció sobre la ZBE, que han guanyat. Just abans, els partits de drets ja havien perdut una altra votació pel mateix motiu: 12 vots en contra i només 8 a favor.

Les reaccions del PSPV i Compromís

La portaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, s'ha vantat de la situació a Twitter: "Els hem pillat dinant, però beneït dinar si això obliga el govern a controlar la contaminació de la nostra ciutat gràcies a la nostra moció". Per la seva banda, Compromís ha anat més directe i s'ha limitat a compartir la típica imatge d'acció antifeixista amb un petit canvi: uns canapès on hi hauria d'haver les tradicionals banderes vermelles i negres. "El PP acaba de perdre una votació a l'Ajuntament de València perquè el govern (PP i Vox) estaven a la sala de canapès", havia comentat un usuari.

El text del PSPV recull que l'ajuntament assumirà "els resultats de les recerques del Grup d'Investigació de Tecnologies de la Informació contra el Canvi Climàtic (ICTvsCC) de la Universitat Politècnica de València, així com del projecte AirLuisa, per a la presa de decisions en el disseny de la ZBE de València i de les seves ordenances, pel seu rigor científic i per assolir els 600 punts de mitjana davant dels 6 de l'ajuntament". També s'ha aprovat "definir i determinar les característiques d'una ZBE de València d'acord amb la realitat de contaminació de la ciutat i els objectius de la Llei 7/2021, del 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica i del Reial Decret 1052/2022, del 27 de desembre, que millori de manera efectiva la qualitat de l'aire actual i mitigui el canvi climàtic".