Vox i PP han tancat un acord pel qual els edils del grup municipal del partit dirigit per Santiago Abascal entraran a formar part de l'equip de govern de l'alcaldessa 'popular' María José Catalá a l'Ajuntament de València, gairebé cinc mesos després de les eleccions del 28 de maig.

Aquest ha estat el temps en què el PP ha pogut governar en minoria amb 13 dels 33 edils en el consistori de la capital valenciana, uns mesos que han acabat davant de la necessitat dels 'populars' dels vots dels quatre edils de Vox per aprovar temes com les ordenances fiscals i els pròxims pressupostos municipals, per a la qual cosa es requereix majoria absoluta.

Fonts properes a la negociació han confirmat a Europa Press que s'obre un nou escenari en el consistori de València després d'un acord que està ultimat i que es firmarà en les pròximes hores.

PP i Vox amplien els seus governs en coalició al País Valencià

D'aquesta forma, PP i Vox comparteixen govern en el Consell i els ajuntaments de tres de les quatre principals ciutats del País Valencià: Elx, Castelló i ara a València, on fins i tot aquest moment els d'Abascal, encara que en l'oposició, eren "socis preferents".

Dimarts el diputat nacional de Vox i president de la província de València, Ignacio Gil Lázaro, va participar en una reunió a l'Ajuntament i aquest mateix dimecres Vox va donar el vistiplau a les ordenances fiscals, que inicialment rebutjava, un gest que l'alcaldessa va qualificar de "bona disposició". Interpel·lada sobre la possibilitat que la formació d'ultradreta entrés en el govern, Catalá destacava que hi ha temes com aquest, en el qual hi ha una "coincidència" de programa electoral entre el PP i Vox.

Coincidències en el programa electoral

"Mentre hi hagi una coincidència amb aquest programa electoral i hi hagi un marc de diàleg fluid i constant amb nosaltres, que ja existeixen, no té per què haver-hi cap problema. Jo crec que nosaltres estem en la dinàmica d'anar treballant progressivament, consolidant la nostra confiança els uns en els altres i que jo crec que és el millor sistema. Per tant, hi ha gestos de bona disposició per part d'ells i per part nostra. I això és interessant sempre", manifestava la primera edil.

Durant tota la passada setmana, Vox va estar fent lliscar la necessitat del seu vot en el consistori per tirar endavant tant els pressupostos com les ordenances fiscals i advertia de la seva negativa si no participaven en la governabilitat de la ciutat i de no haver-hi un acord previ de govern.

De fet, el PP no va aconseguir tirar endavant el nou organigrama que preparava per a la direcció de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), en votar en contra Vox, i no ha estat fins a la seva votació aquest dimecres en Comissió d'Hisenda quan ha dit 'sí' a les ordenances fiscals. El portaveu de Vox, Juanma Badenas, assenyalava, després d'anunciar el seu suport, que havien quedat a continuar reunint-se amb el PP per a "qüestions que afecten l'Ajuntament, ara amb una mica més d'intensitat."