Ruptura. Semblava que la guerra comercial instigada per Donald Trump i el pla de resposta que estava dissenyant el govern espanyol podia reconciliar lleugerament el PP i la Moncloa en la recerca d’un front comú contra els aranzels imposats pel president dels Estats Units. Tanmateix, ha quedat en un miratge. Fa gairebé un mes que el vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, es van reunir per primera vegada en el marc d’una ronda de contactes amb els grups parlamentaris. Ambdós interlocutors van estar en contacte durant cinc dies per perfilar el decret que aprovaria el Consell de Ministres. Malgrat els retrets, les crítiques i els recels, semblava que el clima era favorable a assolir un acord.
Tanmateix, el bon enteniment es va esquerdar després del pacte que va assolir la Moncloa amb Junts per adequar el decret al pes de les exportacions catalanes. I el clima no s’ha recuperat. Fonts de Gènova asseguren a ElNacional.cat que el PP no donarà suport al decret d’aranzels i “suspèn converses” fins que el govern espanyol “formalitzi avenços” en les seves propostes. “La postura de l’executiu continua estàtica. Si decideixen canviar-la que ens ho facin saber. En qualsevol cas, és el govern espanyol el que ens expulsa”, reblen les mateixes veus. “Si el govern espanyol decideix no donar suport als sectors afectats amb les propostes que havien traslladat a través del Partit Popular, evidentment el govern espanyol no comptarà amb el suport del PP per a les seves propostes”, ha verbalitzat Juan Bravo aquesta tarda davant dels mitjans de comunicació després de reunir-se amb Carlos Cuerpo.
En el seu moment, Feijóo va allargar la mà a Sánchez i li va reclamar un pla “molt més ampli” del que havia anunciat la Moncloa. “La millor actitud és treballar junts per superar-ho. El meu deure és oferir la millor alternativa i ho farem dient la veritat i fomentant la unitat de la societat espanyola”, va proclamar a començaments d’abril. “Saben molt bé que en política no hi ha xecs en blanc. Espero que el govern espanyol escolti i entengui que la feina que hi ha al davant és ingent, molt més àmplia del que ens han posat a sobre de la taula”, va expressar en una compareixença en la qual va presentar la bateria de demandes i mesures que el PP posava a sobre de la taula. “Crec que el govern central ha plantejat un pla amb un efecte de molt curt termini. Limitar-se a proveir de liquiditat mitjançant avals i préstecs i a reciclar partides pressupostàries prèviament existents és totalment insuficient”, va postil·lar en aquell moment.
🔎 Bel·ligerància o mà estesa: el pacte Moncloa-Junts pels aranzels fa emergir les dues ànimes del PP
“No hem vingut aquí a ser crossa del govern espanyol”
“Si després de 23 dies el que trobem és el no una proposta d’acord, entenem que s’han acabat les negociacions, que decideixen que no volen tenir al Partit Popular a la taula de negociació i que torna el mur de Sánchez”, ha denunciat avui Juan Bravo. “Sortim pitjor de com havíem entrat”, ha lamentat. El dirigent popular ha relatat que el PP havia anat a la cita confiant que la Moncloa els traslladaria una resposta sobre “quin era el seu pla o quina era la resposta” al pla del PP. “Fins i tot veníem amb un document amb una proposta d’acord per poder signar”, ha reconegut. Tanmateix, el govern espanyol els ha replicat que “no s’hi pot comprometre” i que “el que hi ha ara mateix és el que tots coneixen”.
Així que això ha portat el PP a desmarcar-se de les negociacions: “Nosaltres no hem vingut aquí a ser part del govern ni a ser crossa del govern espanyol, sinó que el nostre gran objectiu era ser capaços de traslladar al BOE les propostes dels sectors”. En concret, Juan Bravo ha al·ludit a la política energètica, a una fiscalitat “adaptada al moment” i als ajuts directes al conjunt de les empreses que “pateixen o que ja estan patint les conseqüències de la situació geopolítica”. “Ells [el govern espanyol] bloquegen la possible negociació amb el Partit Popular”, ha reiterat. “Quan se’ns ha trucat hi hem estat. Quan hi hem estat, hem fet proposades, i el govern espanyol no ha volgut agafar-les”, ha conclòs.
“Si comença a fer-nos trampes, ens n’anirem”
Fa tres setmanes, el mateix Juan Bravo va reconèixer a Carlos Cuerpo la seva “disposició a asseure’s” amb els grups parlamentaris: “Crec que és el camí i el que els ciutadans esperen que seguem a tractar els temes que els afecten”, va subratllar durant la compareixença del ministre al Congrés, tot i que li va retreure que no volgués dialogar amb Vox. I, malgrat que va posar en dubte el pacte entre la Moncloa i Junts, va exhibir punts de sintonia amb el ministre: “He tingut l’oportunitat de traslladar-li que les mesures que contemplen no són suficients i crec que vostè també ho comparteix”, va sostenir. “Qui té raó, els independentistes amb el que van dir ahir o el que va dir vostè al Senat i ens va traslladar a nosaltres? És per qüestions tècniques o és per emmotllar-se a les exigències dels independentistes?”, li va preguntar.
Durant el seu discurs, semblava que hi hauria camí per recórrer per arribar a un acord, encara que va advertir d’un possible naufragi. I aquest és el que s’ha acabat consumant. “Partim de la presumpció que vostè és aquí pels espanyols i que el seu objectiu són els espanyols. Però l’avisem: si veiem que això canvia i que vostès comencen a fer jocs polítics amb el futur de les empreses espanyoles, ens n’anirem de les negociacions”, va avisar. “Nosaltres som al mateix lloc, mà estesa. Si vostè també, tot continua igual. Però si vostè és el que canvia i comença a fer-nos trampes, ens n’anirem”, va reblar. 21 dies després, el PP se n’ha anat.