El ple del Congrés d’aquest dimecres 9 de juliol va ser un dels més tensos de la legislatura. Pedro Sánchez va comparèixer per donar explicacions sobre els escàndols de corrupció que afecten el seu entorn més proper, especialment el cas Santos Cerdán. Tot i admetre errors i presentar un pla anticorrupció amb 15 mesures, el president va rebre un suport discret, però suficient, dels seus socis parlamentaris, que no li van exigir la renúncia. Aquesta absència de pressió directa li ha permès guanyar temps, però ara els socis li recorden que la seva continuïtat depèn de com evolucioni la investigació judicial i del compliment dels compromisos adquirits. L’ABC, en la seva portada d’avui, reflecteix l'empipament del PP: "Els socis indulten la corrupció del PSOE". Els populars acusen Sánchez de liderar un govern corrupte i el diari conservador és l'encarregat d'arengar els de Feijóo convertint-se en el seu altaveu preferit. I no només això, perquè sota la fotografia principal d'Alberto Núñez Feijóo, parlant des de la tribuna i assenyalant un Pedro Sánchez que no el mira a la cara, el diari presumeix de les paraules del líder popular: "De quins prostíbuls ha viscut vostè?". El president del PP va acusar aquest dimecres Pedro Sánchez d’haver-se beneficiat econòmicament del "repugnant negoci de la prostitució". "Ha tingut la gosadia de comparar-se amb mi. A veure, amb qui conviu vostè? De quins prostíbuls ha tret rendiment? Ha participat de manera lucrativa en un negoci abominable, i ara pretén esborrar el seu passat. No s’atreveixi a equiparar-se amb mi", va afirmar. L'ABC diu a la seva portada que "el líder del PP recorda al president els negocis de prostitució del seu sogre". No cal dir que aquest "indult" dels socis de Sánchez, que no l'han castigat amb duresa, és tan odiat pel PP com pel citat diari.
A la portada d'El Mundo, titular similar però menys incendiari: "Els socis de Sánchez decideixen assumir el cost de la corrupció". Aquest dimecres Pedro Sánchez va demanar disculpes per haver confiat en qui no devia i ho va fer des de la tribuna del Congrés, en una sessió decisiva per al futur de la legislatura. Després de setmanes marcades pel cas Koldo i per la crisi interna del PSOE provocada per Santos Cerdán, el president del govern espanyol es trobava davant el repte de donar explicacions clares i adoptar mesures a l’altura de les circumstàncies. El PP va prometre una resposta dura i Feijóo va complir al Congrés, però la incògnita venia dels socis d’investidura. El Mundo critica que "cap dels socis que van donar suport a la seva investidura vol abandonar-lo", però entén que no ho fan perquè "tots tenen comptes pendents que desitgen solucionar aprofitant la seva feblesa". És per això que el diari creu que "accepten assumir ara com ara el cost de la corrupció, però tampoc cap, amb l'excepció d'EH Bildu, està disposat a concedir-li gratuïtament un salconduit fins al 2027". El País, molt més suau amb Sánchez: "Els socis donen oxigen a Sánchez". Era d'esperar un titular amable amb el president espanyol, però l'editorial del diari deixa entreveure que a El País li està començant a pujar la mosca al nas. "Encara que són d'aplaudir totes les reformes que reforcin la neteja de la democràcia espanyola, no són suficients per resoldre a curt termini la crisi que viuen els socialistes i, més concretament, el seu secretari general i president del govern espanyol. El seu criteri a l'hora de triar i sostenir les seves persones de confiança, així com la capacitat del partit per servir-li de contrapès, han quedat en dubte amb Cerdán i Ábalos", adverteix.
Finalment, La Vanguardia i El Periódico, en clau catalana, destaquen que els grups parlamentaris de PSC, ERC i Comuns impulsen una proposició de llei per agilitzar i millorar l'atenció de l'administració pública a la ciutadania. En una nota de premsa, Esquerra va informar aquest dimecres que la proposta incorpora el dret de les persones a rectificar errors davant l'administració i elimina l'obligatorietat de demanar cita per a tràmits presencials. El text fixa que els errors comesos per treballadors públics no seran sancionats si s'ha actuat de bona fe i sense frau. Els grups proposants defensen que poder esmenar sense conseqüències l’error sense l’amenaça d’una sanció, tal com permetria la llei, agilitzarà les tramitacions amb l’administració. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?







