Pedro Sánchez ha sortit aquest dimecres políticament viu de la seva compareixença al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas de Santos Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García. Després de prometre accelerar en l’agenda social i d’anunciar un pla anticorrupció amb 15 mesures legislatives, cap dels seus socis parlamentaris li ha exigit la dimissió, malgrat que tots situen la seva confiança al límit. Només Coalició Canària li ha exigit una qüestió de confiança; i el PNB li ha plantejat sotmetre’s a aquesta prova de foc com a possible sortida d’aquesta crisi si no aconsegueix donar més explicacions sobre la trama o assegurar que el PSOE no s’ha finançat irregularment. Perquè encara queden preguntes sense respondre: no queden clars els motius pels quals el 2021 va fulminar Ábalos com a ministre i com a número tres del partit; ni com un intel·ligent estrateg va confiar el timó de la formació a dues persones corruptes. A la sala de màquines de la Moncloa, però, hi ha satisfacció. “Continuem tots al mateix lloc; ja sabíem que podem comptar amb els socis malgrat les legítimes discrepàncies”, celebren en privat fonts de l’executiu.

 

El president espanyol ha assegurat al principi de la seva intervenció que aquest darrer mes s’ha plantejat dimitir. “Seria la solució més senzilla per a mi i per a la meva família; però tirar la tovallola no és mai una opció; soc un polític net”, ha reivindicat abans de tornar a demanar disculpes per haver-se “equivocat” confiant en Ábalos i Cerdán. Ha justificat haver-se “cregut” aquest segon quan ja apareixien informacions a la premsa sobre la seva implicació en el cas Koldo per culpa de l’actual “context mediàtic de desinformació” i perquè “coneixia la seva vida humil a Madrid i a Navarra”.

 

Yolanda Díaz tanca files amb Sánchez, una “persona honrada”

Després d’una intervenció en la qual el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, li ha exigit a Sánchez “confessar tot el que sap, tornar el botí i convocar eleccions”, ha sigut el torn de Sumar. L’encarregada de defensar el posicionament d’aquesta formació ha sigut la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que aquest dimarts va perdre el seu pare, l'històric sindicalista Suso Díaz. Ha tancat files amb Sánchez, a qui ha definit com una “persona honrada”.

En un discurs en el qual ha renyat el PP pel seu historial de corrupció, s’ha limitat a exigir al president espanyol un “canvi de rumb” en la legislatura per aprovar les iniciatives pendents anunciades fa ja més d’un any en el pla de regeneració democràtica, així com “garanties” que el màxim líder socialista vol combatre la corrupció a Espanya. Gabriel Rufián ha exposat que Esquerra Republicana no li retirarà el suport a Sánchez si el cas de corrupció afecta únicament Cerdán, Ábalos i Koldo; i que el partit es plantejarà deixar de donar suport al PSOE si la trama afecta altres càrrecs —per exemple membres del govern espanyol— o si existeix un cas de finançament il·legal del partit.

 

Bildu, per la seva banda, ha titllat d'insuficient el pla anticorrupció presentat aquest dimecres. La seva portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha valorat positivament alguns dels punts exposats per Sánchez, però ha considerat que aquestes queden molt lluny del que necessita l'Estat per lluitar contra una corrupció que ha definit com a "sistèmica". Igual que Gabriel Rufián, malgrat no haver-li retirat encara el suport, l’ha advertit que ja no pot continuar governant amb l’argument que l’alternativa és PP i Vox.

 

Sánchez reconeix que Junts per Catalunya “no és soci” del seu govern

Junts per Catalunya ha apujat més el to contra Sánchez, però tampoc no ha advocat per fer-lo caure com a president del govern espanyol. "Està vostè amb pròrroga i no dura tota la legislatura", ha advertit la líder del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, a banda d’assegurar que aquesta formació independentista “no és a Madrid per fer birres, ni amics, ni caure'ls bé, ni tampoc donar estabilitat al govern espanyol”.

 

El nostre compromís és amb els catalans i no som aquí per sostenir aquesta farsa”, ha assenyalat en un mateix discurs en el qual ha reclamat complir els compromisos pendents de l’Acord de Brussel·les que va servir per perllongar una legislatura més l’estada del PSOE a la Moncloa. Més tard, Sánchez, en la seva resposta, ha reconegut que Junts per Catalunya "no dona suport" al govern espanyol perquè "no n'és soci". "Cada setmana ens hem de guanyar la seva confiança", ha assegurat. Nogueras li ha replicat que Junts rebutja "entrar al joc de triar entre el menys corrupte".

Podemos, per la seva banda, ha mantingut el seu to dur amb Sánchez, a qui han acusat d’haver pronunciat un discurs “decebedor”. “No han après absolutament res ni respecte a la corrupció ni respecte al masclisme; pensava que, almenys per interès electoral, vostès havien après la lliçó”, ha denunciat Ione Belarra, la líder d’una formació que també s’esforça a deixar clar que són molt més d’esquerres que Sumar i que no formen part del bloc d’investidura. Tanmateix, també han mantingut Sánchez viu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!