El govern espanyol ha criticat aquest dissabte les paraules de la ministra de Justícia Alemanya, Katrina Barley, que ha afirmat que la decisió del jutge que ha alliberat Carles Puigdemont és “absolutament correcta” i se l’esperava.

Fonts de l’executiu espanyol han apuntat durant la Convenció del PP a Sevilla aquestes manifestacions “no són pròpies de països amics”. “Crida l’atenció que el dilluns no digués res respecte a la posició de la fiscalia (partidària d’extradir Puigdemont) i ahir saltés ràpid amb la decisió de la posada en llibertat”, apunten aquestes fonts.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha valorat també davant les càmeres l’actitud de la seva col·lega alemanya: “Crec que la tasca dels governs ha de ser la de respectar la independència del poder judicial, acatar les resolucions judicials, que ens poden agradar més o menys, i estic segur que la meva col·lega alemanya respecta tan l’informe que va emetre el fiscal com la decisió que ha adoptat el jutge en aquest primer moment”. Per tant, segons Catalá, als governs els toca acatar les decisins judicials “sense entrar a comentar-les”.

El ministre –que ha expressat la seva solidaritat al poble alemany davant l’accident d’aquest dissabte- ha assegurat que aquest és només “un procés judicial” on “a qui correspon decidir és a un tribunal amb els informes que emet la fiscalia alemanya”. 

“El dilluns la fiscalia alemanya va emetre un informe on avalava l’auto del jutge Llarena i ahir vam tenir la informació que el tribunal regional considerava que havent-se acreditat l’existència de delictes alguns no els valorava amb la intensitat suficient”, ha dit. 

En tot cas el ministre ha admès que en aquest procés “no hi ha recursos” tot i que sí “informes” de les defenses i de la fiscalia alemanya i que “raonablement mantindrà la seva tesi que existeixen elements suficients per concedir l’extradició i malversació”. 

Catalá ha defensat la tasca de Llarena: “Nosaltres considerem que el Tribunal Suprem d’Espanya ha fet una tasca d’instrucció durant molts mesos, que la interlocutòria de Llarena té fonaments sòlids, i esperem al final del procés”. 

Ha afirmat que no hi ha hagi contactes amb el govern d’Angela Merkel perquè “els governs no tenim res a fer, a dir ni a aportar” i “la millor garantia del respecte a la independència dels jutges és deixar-los fer la seva feina, no comentar les seves resolucions i esperar que s’acabi el procediment en les pròximes setmanes”.