El secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, ha assegurat aquest dijous que l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, "està condemnat i ha de complir la seva pena, ho digui qui ho digui".

El dirigent popular ha reaccionat així en una entrevista a Los desayunos de TVE, després de conèixer la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), que ha dictat que Junqueras hauria d'haver estat reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions al Parlament Europeu.

Segons el TJUE, Junqueras havia de gaudir "des d'aquell mateix moment" d'immunitat. La decisió respon a les qüestions prejudicials plantejades pel Tribunal Suprem a petició dels advocats de Junqueras, que van demanar aquesta consulta en un recurs de súplica contra la decisió de l'alt tribunal de no donar-li permís per anar a acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central i així accedir a la condició plena d'eurodiputat.

En aquest sentit, García Egea s'ha mostrat prudent i ha demanat d'esperar per veure "en què es tradueix" aquesta decisió. "Si bé és cert que hem escoltat que la persona condemnada pot desplaçar-se a obtenir la seva condició (d'eurodiputat), és en mans de la jurisdicció espanyola i del Tribunal Suprem", ha apuntat.

Amb tot, el secretari general del PP ha insistit que el seu partit sempre "estarà en la defensa de la justícia espanyola" i que, "ho digui qui ho digui", Junqueras "està condemnat per sedició i ha de complir la pena com qualsevol altre". "No pot ser que hi hagi persones fora de la jurisdicció espanyola", ha asseverat.

"Si som dins d'un sistema de la UE que permet la lliure circulació de persones i mercaderies, no pot ser que la jurisdicció no sigui aplicable a cap altre país", ha continuat.

En aquest context, García Egea ha recordat que "s'ha demostrat que hi ha hagut persones que han donat un cop d'Estat" i que, per tant, s'ha de complir la llei. "Perquè, si no, la Unió Europea pot trobar-se en una situació en què la inseguretat jurídica faci que alguns qüestionin l'ordenament europeu", ha assenyalat.