El Partit Popular proposarà al Congrés impedir que es puguin indultar condemnats per rebel·lió i sedició, justament, els delictes pels quals s'acusa els polítics independentistes juntament amb el de desobediència. Els populars volen aprofitar una proposició de llei del PSOE, que impulsa una reforma per impedir que per llei hi hagi indults per delictes relacionats amb la corrupció o amb la violència de gènere, per incloure també que no es pugui indultar pels delictes de rebel·lió i sedició. 

Aquests són els delictes pels quals s'acusa al president Carles Puigdemont, al vicepresident Oriol Junqueras, així com la resta de consellers del Govern i als líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En cas d'aprovar-se aquesta proposta del PP, els líders independentistes no podrien ser indultats per un acord polític, a no ser que es tornés a modificar la llei. 

Aquesta, a més, no és l'única modificació que els populars esmenen de la proposta socialista, sinó que també demanen que "l'indult de la pena principal inclogui el de les accessòries que amb ella s'haguessin imposat al condemnat" tret de la d'inhabilitació per càrrecs públics i drets polítics. És a dir, si els independentistes fossin condemnats per delictes menys greus, que no fossin els de rebel·lió i sedició, però fossin inhabilitats, no podrien tornar a la vida pública, tot i ser indultats. 

 

El PP no té actualment els vots suficients per tirar endavant i aprovar aquestes esmenes per modificar la Llei de Gràcia d'Indult, datada de 1870, i necessitaria el suport del PSOE o el de Ciutadans i l'abstenció dels socialistes. Els populars han entrat a registre aquesta esmena a última hora, abans que aquest dimecres la mesa de la comissió de justícia decideixi quan es debaten i voten.

Els indults per als polítics independentistes ja van entrar a debat durant la campanya electoral del 21-D, quan el candidat del PSC, Miquel Iceta, va proposar parlar d'indults en cas que els líders polítics catalans fossin condemnats. Una proposta que va durar ben poc, ja que el PSOE, a més de PP i Cs, se'n van desmarcar.

La proposta del PSOE proposava deixar exclosos de la Llei d'Indults els condemnats per delictes relacionats amb la corrupció política comesos per càrrecs públics electes o alts càrrecs de l'administració. És a dir, dels delictes tipificats en els capítols IV i XIX del llibre II del Codi Penal, que inclou suborn, tràfic d'influències, malversació i frau, entre d'altres.