Més enllà d'una trucada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra —així com amb la gran majoria de presidents autonòmics— i de l'aixecament del control financer a la Generalitat —ja previst amb l'acabament del 155—, el flamant govern del PSOE no ha donat signes de concessions ni pactes amb els independentistes. Això, però, no ha impedit a PP i Cs fer grans escarafalls a un cert restabliment de les relacions entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa i intentar deslegitimar Pedro Sánchez acusant-lo de pactar "amb independentistes i proetarres"

El secretari general del Grup Popular, José Antonio Bermúdez de Castro, ha anunciat que han registrat la petició de compareixença urgent al Congrés del president Pedro Sánchez. Segons ha dit, volen que expliqui el seu programa de govern —ja que entenen que no ho va fer durant el debat de la moció de censura— i a més volen que aclareixi "els pactes a què ha arribat amb les forces radicals, independentistes i proetarres" a canvi del seu suport. 

També així ho demanarà Cs. La portaveu del partit taronja, Inés Arrimadas, ha assegurat aquest divendres que vol que Sánchez expliqui a la cambra baixa quin és el seu pla de govern i "a canvi de què ha arribat al poder". "Quines són les hipoteques amb els partits separatistes; tenim dret a saber-ho", ha insistit la dirigent de la formació en roda de premsa des de la seu de Barcelona.

A més, Arrimadas s'ha mostrat "molt preocupada" després de la "mesura política" del Consell de Ministres de deixar de supervisar els pagaments des d'Hisenda. Creu que amb aquest anunci, Sánchez ha "premiat" la Generalitat per tal que "utilitzi els diners sense control". I Arrimadas ho ha vinculat al suport dels independentistes a la moció de censura. "Ja sabem a canvi de què han donat suport a Sánchez", ha afegit la dirigent de la formació taronja en preguntar a Sánchez com pretén "protegir" ara els catalans. 

Davant les diferents peticions de compareixences registrades pels diversos grups parlamentaris, la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ja ha confirmat aquest divendres que tots els ministres aniran al Congrés a explicar els seus programes i les accions dels seus departaments.