El 2024 serà un any marcat per les cites electorals a tot el món, incloent-hi la Unió Europea (UE). El pròxim 9 de juny els ciutadans de la UE estan citats a les urnes, cita que servirà també per mesurar el pols del suport als partits, gairebé un any després del 23-J. En aquesta línia, una enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, mostra com els grans vencedors d'aquests comicis serien els populars. El partit liderat per Alberto Núñez Feijóo s'imposaria al PSOE amb nou punts de diferència. El PP aconseguia el 29,2% dels vots, fet que es traduiria en 19 diputats, set més que l'any 2019. 

Una de les grans sorpreses de l'enquesta és el fet que Unidas Podemos en solitari aconseguiria un escó, el qual seria ocupat per Irene Montero. Després de trencar definitivament amb Sumar, la formació morada va anunciar que es presentaria en solitari a les eleccions europees i la candidata seria una de les cares visibles amb més pes a la formació, l'exministra d'Igualtat. L'efecte Irene Montero permetria a Podemos mantenir la representació al Parlament Europeu, encara que només sigui amb un escó. En canvi, la candidatura de Sumar obtindria el resultat que la formació morada l'any 2019: 6 diputats. 

enquesta europees
Font: El Mundo

Si l'any 2019 la victòria en aquests comicis va ser del PSOE, els socialistes recularien fins a una segona posició en les pròximes europees, passant de 20 eurodiputats a 19. No es tracta d'una gran davallada, però amb l'augment del PP els socialistes es queden enrere. Els populars juguen amb l'avantatge que es queden bona part de l'espai electoral abans ocupat per Ciutadans. La formació taronja no trauria cap representant en les noves eleccions europees. Per altra banda, Vox milloraria els seus resultats, passant de 3 escons a 7. És l'única cita electoral en què la formació d'extrema dreta millora els seus resultats, ja que fa molt que en l'àmbit estatal van perdent suports elecció rere elecció.

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es presenta en coalició amb EH Bildu i BNG, sota el nom Ahora Repúblicas, aconseguirien el 2,8% dels vots i un eurodiputat. Per altra banda, Junts per Catalunya tindria el 2,3% dels vots i també un representant. 

Bons auguris pel PP 

Una altra enquesta de Sigma Dos, mostra com en el cas de les generals el PP també seria el vencedor dels comicis. Concretament, els populars passarien dels actuals 137 diputats a 152. Es tracta d'una gran millora que deixa un regust amarg per dos motius. Per una banda, el PP tindria un diputat menys que en l'enquesta d'aquest diari de fa un mes, per tant, podria estancar-se. Per altra banda, els de Feijóo no arribarien sols a la Moncloa. Tot i que les males notícies realment són per al PSOE, que passaria de 121 representants a 114. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!