Andalusia consolida el canvi de color. El Partit Popular, liderat per l'actual president de la Junta, Juanma Moreno, ha guanyat aquest diumenge les eleccions autonòmiques amb una diferència aclaparadora, segons informa l'enquesta a peu d'urna de la consultora GAD3 per a Canal Sur. Amb aquesta victòria, els conservadors aconsegueixen la majoria absoluta per primer cop a Andalusia, territori que des de la Transició i fins al 2018 havia governat el PSOE. A les darreres eleccions va imposar-se la dreta, però els socialistes van ser igualment la primera força a la regió.

Si es confirmen aquests resultats, els populars hauran assolit el seu objectiu: poder governar a Andalusia sense dependre dels vots de cap altra formació. Fins ara, totes les enquestes havien situat Juanma Moreno com a clar guanyador, però cap estudi l'havia situat en el marc de la majoria absoluta, que són 55 escons. El càlcul de GAD3 li dona entre 58 i 61 diputats, per la qual cosa no dependria ni de Vox ni de Ciutadans i podrà formar un executiu en solitari.

Encuesta CIS elecciones Andalucía   Maria López Moya (7)

Enquesta GAD3 Eleccions Andalusia

El PSOE s'ensorra i l'efecte Olona punxa

Pel que fa a la resta de formacions, el PSOE continua enfonsant-se. Des del 2004, els socialistes han anat retrocedint elecció rere elecció, i en aquesta ocasió tampoc han canviat de tendència. Segons els càlculs, els de Juan Espadas, candidat que va ser l'escollit del president espanyol, Pedro Sánchez, s'emportarien entre 26 i 30 escons, per sota dels 33 que van obtenir fa quatre anys i situant-se possiblement per sota de la trentena per primer cop en la història. Només és el segon cop que els socialistes no són la primera força a Andalusia, que s'havia convertit, fins ara, en un autèntic feu vermell durant dècades.

D'altra banda, la ultradreta de Vox augmentaria els seus resultats, però lluny d'aquelles xifres amb què somiaven els de Santiago Abascal. Amb la candidata, Macarena Olona, nascuda a Alacant i empadronada a una ciutat de Granada poc abans dels comicis, s'esperava que els ultres incrementessin de forma contundent la seva representació. Finalment, no ha estat així, i l'extrema dreta només puja lleugerament respecte al 2018, passant 12 escons a entre 13 i 15, segons informa l'enquesta a peu d'urna. Vox continua així la seva tendència creixent a tota Espanya, però només per la mínima i no tindran opció d'entrar al govern andalús, com havien manifestat durant la campanya electoral.

L'esquerra alternativa punxa i Cs desapareix

Mentrestant, les dues forces d'esquerra, tant Por Andalucía (integrada per Podemos i Izquierda Unida i vinculada al lideratge de Yolanda Díaz) com Adelante Andalucía (la formació andalusista de Teresa Rodríguez), també perden força. A les darreres eleccions s'havien presentat de forma conjunta, emportant-se 17 escons, però la divisió no ha estat positiva per a cap dels dos. Por Andalucía sortiria més ben parada amb entre 4 i 5 diputats, si bé punxaria respecte del que pronosticaven les enquestes, mentre que els de Rodríguez només n'aconseguirien 3, si es confirmen les xifres que dona l'enquesta.

I Ciutadans continuaria la seva deriva cap a la inexistència política. Després de quedar-se sense representació a la Comunitat de Madrid l'any passat i amb només un escó a Castella i Lleó aquest febrer, la filial andalusa dels taronges també consumaria un nou fracàs. Si el 2018 s'havia convertit en la tercera força de la regió amb 21 escons, ara l'estudi a peu d'urna els atorga un total de zero diputats. Si es confirma aquesta dada, el partit faria un pas més cap a la desaparició.