Els presos polítics poden dir que "ho tornaran a fer", però de moment l'únic que hi torna és la dreta espanyola. La plataforma de Rosa Díez ha organitzat una manifestació per al 13 de juny a la plaça de Colón de Madrid contra els indults. I el PP, encara per definir de quina manera, hi serà present al costat de l'extrema dreta de Vox. No només això, sinó que Pablo Casado ha anunciat un altre clàssic: la recollida de firmes per tot Espanya. Amb Rajoy va ser contra l'Estatut i ara és contra la llibertat dels dirigents independentistes.

Aquest mateix divendres, i poc després que s'hi sumés Santiago Abascal, fonts de Gènova han anunciat que el PP participaria de la manifestació organitzada per Unión 78, la plataforma muntada per Rosa Díez, María San Gil i Fernando Savater. Els populars han anat un cop més a remolc de l'extrema dreta. Durant els últims dies, els populars es limitaven a plantejar una batalla des de les institucions, però no mobilitzacions. Però ha estat que Santiago Abascal anunciés que hi aniria que la seva formació també fes el pas. Encara està per definir si hi anirà Pablo Casado o evitarà una segona foto de Colón. La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha compartit la convocatòria de Rosa Díez a través de Twitter.

Per altra banda, des de Sòria, el mateix Casado ha anunciat la seva campanya institucional contra els indults. A banda de les mocions que presentaran en 8.000 ajuntaments de tot Espanya contra els indults, el líder estatal del PP també ha avançat que recolliran firmes contra la mesura de gràcia. "Si el Tribunal Suprem ha dit que no es pot indultar aquells que han intentat trencar la convivència, la concòrdia i la Constitució, els polítics hauríem respectar-ho", ha sostingut el dirigent conservador.

El PP i Vox estaran presents, de nou, a la plaça de Colón. Encara està per veure què fa Ciutadans, després de l'estratègia d'Inés Arrimadas d'intentar desmarcar-se de la foto de Colón de principis del 2019, llavors contra el diàleg entre l'Estat i la Generalitat.

Revolta liderada per Díez

Rosa Díez va haver d'abandonar la política després del seu fracàs amb el partit UPyD, declarat com un partit extingit per un jutge. Un cop perduda la cadira com a diputada del Congrés, va crear una "plataforma cívica independent", tal com la defineix, anomenada Unión 78. A twitter no aporten continguts propis i tan sols recomanen seguir altres perfils, el darrer, el seu mateix personal el passat 14 d'abril. Ara, vol rellançar el seu protagonisme liderant una manifestació a la plaça Colón de Madrid contra els indults als presos polítics independentistes.

En un comunicat publicat aquest matí, Díez en dona els motius: "Convoquem a la ciutadania a una concentració contra la concessió als indults pels condemnats per sedició a Catalunya i en suport al Poder Judicial atacat pel govern Sánchez i en defensa de la igualtat de tots els espanyols, sense excepcions".