L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha anunciat que el ple extraordinari sobre la reprovació del portaveu de Vox a la capital madrilenya, Javier Ortega Smith, se celebrarà el pròxim dijous 4 de gener a partir de les 13:00 hores a petició dels grups municipals de l'oposició, Más Madrid i PSOE. En la roda de premsa posterior al balanç de l'any 2023, Almeida ha explicat que el president del ple, Borja Fanjul, comunicarà als portaveus dels grups municipals la celebració del ple. "Donada la gravetat dels fets, hem entès que s'ha de celebrar com més aviat millor", ha assegurat. Almeida ha recordat que el Partit Popular ha reprovat l'actitud violenta d'Ortega Smith "des del principi" quan li va llençar una ampolla a la cara a un regidor de Más Madrid, Eduardo Fernández Rubiño. "Ja vaig prendre la paraula per a reprovar a Javier Ortega Smith i al mateix temps també vaig demanar que lliurés l'acta de regidor de l'Ajuntament de Madrid. Així que vull que no hi hagi absolutament cap dubte de quina és la postura del Grup Municipal Popular", ha detallat Almeida.

Tanmateix, l'alcalde madrileny ha demanat als dos grups de l'oposició que "no sobreactuïn", ja que han registrat al Congrés i al Senat una proposició perquè Ortega Smith també abandoni el seu escó per Madrid, que va revalidar a les eleccions del 23-J. Almeida ha demanat que sigui al Congrés on "s'hagi de debatre una qüestió d'aquestes característiques". 

El PP, contra Ortega Smith

La postura del PP contra el dirigent de Vox ha estat ferma des del primer moment. Precisament, aquest dijous el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que Ortega Smith ha de deixar l'acta de diputat de l'Ajuntament de Madrid. Feijóo ha considerat que el comportament del diputat de l'extremadreta és "inadmissible", i ha assegurat que si fos un dels seus regidors li demanaria que deixés la seva acta de diputat. Tanmateix, ha criticat l'actitud dels partits de l'esquerra, ja que considera que tenen una "doble moral" perquè no van reaccionar igual en casos similars. "El que no accepto són les falsedats ni les dobles morals", ha remarcat, recriminant a Sumar que en 2013 no va condemnar i a més va aplaudir una conducta "més greu", quan Xosé Manuel Beiras es va dirigir al seu escó de president de la Xunta a insultar-li i deixar anar un cop de puny. 

En la mateixa línia que els seus col·legues de partit es va manifestar aquest dimecres la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "Hauria d'apartar-se de la política", va afirmar contundentment. "No estic d'acord amb aquestes actituds ningú hauria d'acostar-se a cap polític al seu escó a no ser què fos per a un gest de cortesia. Crec que tota la resta està fora de lloc i jo per això també crec que hauria d'apartar-se perquè és una escalada en la qual comencem a ficar-nos tots i que diu molt poc de la política", va assenyalar. A més, Ayuso va condemnar, el fet que s'estigui instal·lant en la política cada vegada més "aquestes pràctiques tan reprotxables" i que estigui posant "de moda" acostar-se als del contrari i tocar-se.