Les ferides que l’acte de Sumar d’aquest diumenge van provocar a Podemos s’han fet més que evidents i aquest dilluns un dels seus portaveus, Pablo Fernández, ha acusat Yolanda Díaz de “no ser una esquerra vertaderament transformadora”. Tot i que el seu to hagi estat de reconciliació i d’insistència en la idea d’arribar a un pacte amb la vicepresidenta segona del govern espanyol per concórrer de manera conjunta a les pròximes eleccions a través d’unes primàries, el portaveu dels morats no ha escatimat a llançar alguns dards a la també ministra de Treball.

Fernández ha assenyalat en una entrevista a RNE que el PSOE ha assumit que “els governs de coalició han arribat per quedar-se, però prefereix no fer-ho amb Podemos”. A parer seu, els socialistes volen “tenir a la seva esquerra algú que no sigui una esquerra vertaderament transformadora”. Preguntat per si s’estava referint a Yolanda Díaz, el portaveu de Podemos no ho ha negat; i s’ha limitat a assegurar que al PSOE li agradaria desempallegar-se de Podemos com a soci de coalició. Més tard, el portaveu de la formació morada ha volgut posar en valor “l’excel·lent” feina que Yolanda Díaz ha fet des del Ministeri de Treball, però ha volgut deixar clar que Podemos és més d’esquerres que Sumar perquè “és el partit que arrossega el PSOE a posicions més transformadores".

En la mateixa línia s’ha pronunciat també Pablo Iglesias. L’exlíder de Podemos ha estat entrevistat aquest dilluns a Rac1, i ha acusat Yolanda Díaz de voler-se mantenir constantment en la “zona de confort”. Tot i negar que la vicepresidenta es trobi ideològicament més a prop del PSOE que de Podemos, ha lamentat la seva estratègia comunicativa: “Si la Yolanda no parla de l’OTAN i d’Ucraïna no és perquè estigui a favor de l’enviament d'armes, sinó perquè sap que la premsa no la podrà criticar”. “És molt intel·ligent i sap perfectament què fa”, ha opinat Iglesias; però ha assegurat que aquesta és una estratègia que “no funciona”.

Si l’estratègia de Sumar és separar-se d’una formació que considera que suma més anar separats que junts, que ho diguin”, ha afirmat en aquesta entrevista Iglesias; després que Yolanda Díaz anunciés la seva candidatura per a les pròximes eleccions generals en un acte en el qual no va assistir Podemos, però sí que ho van fer els comuns i expodemites com Íñigo Errejón, Mónica García o Rita Maestre.

Per la seva part, Yolanda Díaz s’ha defensat paral·lelament en una entrevista a TVE en la qual ha assegurat que va “intentar fins l’últim moment” que Podemos assistís a l’acte. Sobre la seva relació amb els comuns i l’entorn de Más País, la vicepresidenta no ha volgut avançar encara si els donarà un cop de mà en la campanya per les eleccions municipals o autonòmiques, amb l’excusa que és el seu equip qui gestiona la seva agenda.