El PP té "una voluntat clara" d'arribar a un acord amb el govern espanyol per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons assegura El País. Els vots del PP són necessaris per a la renovació d'aquest òrgan. La formació de Pablo Casado està disposada a votar-hi a favor si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, deixa fora del procés Unidas Podemos i si no concedeix l'indult als presos polítics

El pacte no està tancat, apunta el citat diari, que afirma que PP i PSOE estudien un repartiment de deu a deu al Consell General del Poder Judicial. Si no canvia res, el CGPJ es podrà renovar; però ho farà dos anys després que caduqués el seu mandat. 

El PP té una data límit per dur a terme aquesta renovació: les eleccions al Parlament previstes per al proper 14 de febrer.

Les condicions del PP

Hi haurà pacte sempre que el PSOE compleixi la principal condició del PP: no indultar els presos polítics. Fonts del partit de Casado subratllen que si es concedís l'indult es "dinamitaria qualsevol acord".

Per contra, el líder dels comuns, socis del PSOE al Congrés, Jaume Asens, es mostrava aquest cap de setmana "optimista" sobre els indults dels presos independentistes per les converses que ha tingut amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo i el ministre de Justícia.

En declaracions a RAC1, sí que va criticar els retards en la tramitació de l'informe sobre les peticions d'indult per part del Suprem, però també es va mostrar en desacord amb Calvo sobre el termini que va marcar de tres o quatre mesos en el tràmit posterior del Consell de Ministres. En preguntar-li si podrien estar ja indultats de cara al 14-F va dir que "no és fàcil, però no és impossible".

Europa pressiona Espanya per la renovació

La Comissió Europea ha instat el govern espanyol a consultar amb els partits i la judicatura la nova reforma del Consell General del Poder Judicial. "És important que la reforma es faci consultant els actors rellevants i la Comissió de Venècia", ha dit el portaveu de Justícia de la CE, Christian Wigand, preguntat per la nova proposta de PSOE i Podemos que pretén impedir que el CGPJ caducat pugui fer nomenaments. La CE està esperant "més informació" sobre aquesta nova proposta que seguirà "atentament".

La setmana passada el comissari de Justícia, Didier Reynders, es va reunir amb el ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo Moreno, per discutir, entre altres qüestions, la reforma judicial. Segons la CE, el ministre va traslladar a Reynders la intenció del govern espanyol de consultar els canvis amb la Comissió de Venècia.