Les explicacions que ha donat el president espanyol, Pedro Sánchez, sobre l'escàndol de l'espionatge no han estat suficients per al Partit Popular. La portaveu al Congrés dels Diputats dels populars, Cuca Gamarra, ha carregat contra l'Executiu espanyol i ha desplegat una bateria de preguntes dirigides al president espanyol, les quals anaven amb una petita advertència: el record que els populars han estat al capdavant del govern espanyol i saben com funciona. Mentre Sánchez s'ha espolsat responsabilitats en la intervenció, Gamarra ha aprofitat la seva intervenció per afirmar contundent: "Ha estat plenament informat, no oblidi que nosaltres hem estat a la Moncloa".
Els populars no compren les explicacions de Sánchez i asseguren que n'havia de tenir coneixement, recordar els articles 97 i 104 de la constitució responsabilitzen de la política de seguretat nacional directament al president del govern espanyol. Malgrat que gran part del discurs de Gamarra ha estat un reguitzell de preguntes com: "Espiaren el seu telèfon oficial, o el personal?", "Quin agent extern va ser responsable de l'espionatge?" o "Quantes vegades s'ha analitzat el telèfon?". La portaveu del PP ha fet especial èmfasi en una: "Senyor Sánchez, va indultar persones que sabia que estaven sent investigades per ser una amenaça per a l'Estat?". El PP no ha perdut l'oportunitat de qüestionar els indults, deixant de banda que justament diverses persones del moviment independentista són víctimes de l'espionatge del conegut CatalanGate. També han afirmat que demanaran que es reuneixi la Comissió de Secrets per tenir dades sobre el hackeig del mòbil del cap de l'Executiu.
Les teories de la dreta i l'extrema dreta espanyola
En les intervencions de les forces de dretes i extrema dreta espanyoles han versat en gran mesura sobre la teòrica connivència entre el govern espanyol i l'independentisme català, el qual ha estat demonitzat en totes les intervencions. Tanmateix, aquesta no ha estat l'única explicació conspiranoica de la dreta espanyola. Si l'independentisme ha tingut un paper destacat, aquesta la compartida amb el Sàhara Occidental i el Marroc. El to més moderat l'ha tingut Gamarra, qui entre les seves preguntes ha inclòs: "L'espionatge està relacionat amb canvis sorprenents de posicions del seu Govern [en referència al Sàhara Occidental]? Mai no hi hauria d'haver un pagament o rescat pels arxius del mòbil".
El partit d'extrema dreta Vox ha anat més enllà amb les seves teories. Santiago Abascal ha estat l'encarregat de qüestionar a Sánchez sobre els seus motius per fer públic el seu espionatge. "Si és cert [que han espiat el mòbil del president espanyol], per què ho explica? Si no ho és, per què es vol victimitzar?". Abascal ha dubtat sistemàticament de la mateixa existència de la infecció als mòbils dels dirigents de l'Executiu espanyol. El líder de l'extrema dreta ha presentat tota mena de possibilitats: "Diria que és capaç d’espiar els membres del seu propi govern o inventar-se un espionatge al seu telèfon o, d’haver-lo patit, canviar la seva posició al Sàhara per quedar-se uns minuts més al poder".
Per la seva banda, Ciutadans també ha atacat a Sánchez acusant-lo de "voler destruir el país" per la seva suposada complicitat amb forces independentistes basques i catalanes. I és que on més han coincidit les intervencions de les forces de dretes del Congrés ha estat a afirmar per activa i per passiva que Pedro Sánchez està subjugat per l'independentisme. El mateix independentisme que li ha reclamat explicacions per l'espionatge en la mateixa compareixença.