El Partit Popular sol·licitarà aquest dilluns al president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, que s'abstingui del debat del seu recurs contra la llei d'amnistia, previst per al 24 de juny, ja que la seva dona, la magistrada Clara Martínez de Careaga, va participar en un informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre aquesta norma. Des del PP expliquen que els arguments emprats en la recusació del magistrat conservador José María Macías han alterat la doctrina del mateix tribunal de garanties, i per això entenen que "aquest canvi d'interpretació" ha d'estendre els seus efectes a la resta dels seus membres, començant pel seu president.
El tribunal va apartar Macías en explicar que resulta inevitable qualificar la seva participació en l'elaboració i aprovació de l'informe del CGPJ com a "participació directa o indirecta en l'assumpte objecte del plet i causa", així com que en ocasió del seu càrrec de vocal al Poder Judicial va poder "tenir coneixement de l'objecte del litigi i formar criteri en detriment de la deguda". A partir d'aquest cas, el PP al·legarà que la participació de Martínez de Careaga a l'emissió d'aquest mateix informe del CGPJ sobre l'amnistia, quan era vocal, "constituiria igualment una indiscutible causa d'abstenció o recusació". Per aquest motiu, la formació que lidera Alberto Núñez Feijóo considera "inacceptable que Conde-Pumpido apliqui a altres magistrats causes d'abstenció o recusació que no s'aplica a si mateix".
D'altra banda, denuncien que en cas de no abstenir-se, es posarà de manifest que fa "una interpretació selectiva de la Llei", cosa que reflectiria "una manipulació insostenible" de la composició del Tribunal, "infringint els més elementals estàndards exigibles en un estat de dret".
Les maniobres del PP per frenar l’amnistia
A mitjans d'aquesta setmana, i després de saber-se que la previsió del TC és aprovar la sentència sobre l’amnistia en un ple monogràfic que se celebrarà entre el 24 i el 26 de juny, els diputats del PP ja van presentar un escrit al Constitucional sol·licitant que se suspengui el debat del seu recurs d’inconstitucionalitat fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que té sobre la taula. És el mateix que van reclamar els magistrats conservadors César Tolosa, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, i que Conde-Pumpido, va descartar. “El control de constitucionalitat del Tribunal Constitucional és independent de les decisions d’altres òrgans jurisdiccionals”, va justificar el TC.