El secretari de Finances de Ciutadans, Juan Carlos Cuadrado, ha mantingut aquest dijous una tensa discussió amb el PP en la comissió d'investigació del finançament dels partits al Senat, en què els 'populars' han acusat el gerent 'taronja' de "negar la realitat" i "disfressar-la" a més de "tenir un embolic mental" amb els seus comptes. Cuadrado ha respost que lliurarà documentació a la comissió en discos durs que "espera no trenqui" el PP.

En la segona sessió monogràfica sobre els comptes de Cs s'ha viscut la batussa més gran en el temps que porta funcionant la comissió. Els atacs creuats sobre les subvencions dels grups municipals i parlamentaris i sobre la transparència de les finances han fet saltar espurnes entre el portaveu del PP, Luis Aznar, i el responsable de les finances de Cs.

Aznar ha incidit en l'opacitat de Cs, acusant-lo de desviar diners dels seus grups parlamentaris i municipals al partit. Per la seva part, Cuadrado ha reivindicat l'"esforç de transparència" que va fer la formació taronja en informar al Tribunal de Comptes no només sobre els diners que rep el partit directament, sinó de les aportacions públiques que van cobrar 250 dels seus grups en ajuntaments i parlaments autonòmics.

En canvi, el PP no va consolidar en els comptes del partit cap dels comptes dels seus grups institucionals, de manera que "oculta 25 milions d'euros" a l'òrgan fiscalitzador. "No és il·legal" no presentar aquesta informació, però a Cs "vam fer un esforç el 2015 i aconseguim ser el partit que més grups consolidem", ha defensat, ressaltant que el veritable problema és als diners que el Tribunal de Comptes no pot controlar perquè els partits no li faciliten dades sobre això.

Davant d'això, el portaveu del PP ha assegurat que Cuadrado s'estava "rient" de la comissió. "Té un cacau mental que millor que es dediqui a una altra cosa", ha assenyalat, ironitzant sobre el fet que Ciutadans vol governar a Espanya però té "un embolic mental" amb els seus comptes.

Amb els comptes "supesos" com els de Bildu

"Ara que té clan se sent animat", ha respost Aznar a Cuadrado, amb referència a la presència del senador Xavier Alegre i els diputats Miguel Gutiérrez i Toni Cantó a la sala. "No venja a donar lliçons si té suspesos els comptes, no digui res dels comptes del PP, que han estat aprovades," ha subratllat el senador 'popular'. Precisament, Cantó ha estat cridat a l'ordre per la presidenta, Rosa Vindel, després de protagonitzar una picabaralla amb senadors del PP a qui s'ha comparat amb 'Al Capone', segons assistents a la comissió.

El senador ha acusat el gerent a barrejar diners públics i privats i d'"enrocar-se davant de les preguntes de la comissió", i ha reiterat que el Tribunal de Comptes els situa al "mateix paquet" que IU, Compromís, Aralar i EH Bildu, totes formacions que no van tenir el vistiplau en els seus comptes, una cosa que ha indignat el senador Xavier Alegre per considerar que el PP els comparava amb Bildu.

Cuadrado ha contraatacat dient que l'"embolic mental" la tenen en el PP, volent "embrutar el nom de Ciutadans", alguna cosa que, ha assenyalat, "no aconseguiran". Davant d'això, Aznar ha demanat a la Taula que aquesta "acusació greu" fos retirada.

La sessió ha finalitzat amb una última facècia: quan Cuadrado ha dit que enviarà la documentació sobre els seus comptes que sol·licita el PP en el Senat. "L'enviarem amb un disc dur; si us plau, protegeixi'l i no el trenqui a martellades", ha afirmat, recordant el cas de les unitats d'emmagatzemament de l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

"Com si vénen amb un home a cavall", ha tancat la presidenta de la comissió, Rosa Vindel, donant per conclosa la compareixença.

Cs justifica la seva comptabilitat

Cuadrado ha centrat la seva compareixença a explicar la comptabilitat de Ciutadans de 2015, a les quals el Tribunal de Comptes no va donar el seu vistiplau per haver detectat massa incidències, deficiències i discrepàncies que impedien de reflectir adequadament la situació financera i patrimonial del partit.

Segons ha manifestat, el motiu pel qual l'òrgan fiscalitzador va concloure que la comptabilitat de Cs de 2015 no reflectia adequadament la seva situació financera i patrimonial és que el partit "va infravalorar els seus ingressos" en comptabilitzar, per exemple, les subvencions públiques el 2016, que és quan les van rebre, en comptes del 2015, quan els van ser concedides.

Encara que ha admès que la formació taronja va cometre un error en aplicar el criteri de caixa i no el de meritació, ha aclarit que ho va fer així "per prudència". A més, ha necessitat que, segons li van explicar els mateixos experts de l'òrgan fiscalitzador, el que els va impedir donar el vistiplau als comptes de Cs és que quantitativament el cúmul d'excepcions detectades representaven més d'un 5% de la quantitat total.

En canvi, els comptes d'altres partits més grans que també presentaven "un munt" d'excepcions sí van rebre una avaluació favorable del Tribunal de Comptes perquè els seus ingressos eren molt més grans que Cs, les seves excepcions no arribaven a assolir el 5%, segons ha indicat.

Respecte als 860.000 euros que el partit va rebre del grup de Ciutadans en el Parlament de Catalunya el 2014 i que figuren com a "serveis d'assessoria", el secretari de Finances ha aclarit que el van registrar així en els comptes perquè el pla comptable utilitzat aquell any no permetia especificar que en realitat es tractava d'"aportacions del grup al partit".