El PP i Cs han registrat aquest dimarts en el Congrés la petició de compareixença davant el ple del president espanyol, Pedro Sánchez, perquè expliqui els motius que l'han portat a proposar l'exministra de Justícia Dolores Delgado per ser al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat.

La portaveu del grup popular en el Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, s'ha referit a aquesta iniciativa del seu grup en el seu compte de Twitter. Sánchez, en roda de premsa aquest dimarts, ha indicat que la seva proposta perquè Delgado sigui la pròxima fiscal general de l'Estat obeeix a una trajectòria "impecable".

Després d'escoltar-lo, la portaveu parlamentària del PP ha demanat al president que vagi al Congrés i "ho expliqui". Ahir, el portaveu de Justícia del grup de Cs en el Congrés, Edmundo Bal, va avançar la iniciativa.

La previsible nova destinació de Delgado ha causat gran enrenou entre jutges i fiscals, ja que fins ahir mateix va ser ministra de Justícia. El pas d'un càrrec a l'altre ha generat polèmica per les possibles repercussions que pugui ocasionar per a la independència de la Fiscalia.

La petició de compareixença de Sánchez davant del ple és la resposta parlamentària que el PP i Cs han donat a la proposta de nomenament de Delgado. Amb ella, si es produeix, populars i liberals volen saber si la intenció de Sánchez "respecta l'obligada separació de poders" i "la independència, imparcialitat i objectivitat exigibles" a la FGE. La Mesa del Congrés haurà de qualificar l'esmentada petició del PP i Cs.