El Partit Popular torna a la càrrega i ha fet servir la seva majoria absoluta al Senat per aprovar la creació de la comissió d’investigació sobre l’apagada general que va afectar Catalunya i l’Estat el 28 d’abril. El PP va registrar la sol·licitud tant al Senat com al Congrés estenent el braç al PSOE, però va advertir els socialistes que si hi mostraven reticències, tirarien pel dret a la Cambra Alta. I així ha sigut. “Veurem quina és la voluntat del PSOE i si estan d’acord que se celebri aquí al Congrés. Si el PSOE està d’acord a col·laborar, serà al Congrés. Si no, els asseguro que serà al Senat”, va deixar clar Miguel Tellado, el portaveu del PP a la Cambra Baixa. Malgrat això, el PSOE hi va tancar la porta i va impulsar la seva pròpia iniciativa. I l’endemà mateix Alberto Núñez Feijóo va confirmar que els populars recorrerien al Senat: “Suposo que renunciaran al seu control. Si no, vostè tindrà una comissió parlamentària al Senat per garantir la neutralitat de la investigació”. Després de remor de veus a la banca del PSOE, va confirmar-ho: “Veig que no li agrada la comissió d’investigació, li anuncio que la tindrà”.
Això era fa quinze dies i ara el Senat ha fet el primer pas. El ple de la Cambra Alta ha aprovat crear-la per 151 vots a favor, 96 en contra i 13 abstencions. El PP i Vox hi han donat suport, el PSOE hi ha votat en contra i ERC i Junts s’han abstingut. L’objectiu primordial de la comissió serà “analitzar les causes del greu incident, l’eficàcia de les mesures de prevenció que l’haguessin evitat i les greus conseqüències de l’emergència nacional” i “promoure les mesures legals que hagin d’adoptar-se per a garantir que en el futur no tornin a produir-se fets similars”.
Durant el debat, la líder d’ERC al Senat, Sara Bailac, ha sigut molt crítica amb l’ús que fa el PP de les comissions d’investigació. “La teoria diu que haurien de servir per fiscalitzar i controlar l’acció del govern espanyol, plantejar propostes, depurar responsabilitats, identificar allò que no ha anat bé i plantejar propostes per resoldre la situació i perquè no torni a passar”, ha relatat la senadora republicana. Ara bé, s’ha preguntat si, per exemple, la comissió impulsada pel PP sobre la DANA respon a aquestes finalitats: “Servirà realment per depurar responsabilitats i prevenir que aquestes situacions d’emergència no es converteixin en el drama i el desastre en el qual es va convertir la DANA? Servirà realment per enfortir la resposta de la Generalitat Valenciana davant situacions d’emergència?”, s’ha preguntat. I ha disparat contra els populars: “Com servirà per depurar responsabilitats si fa quatre mesos que està en marxa i encara no ha comparegut el màxim responsable?”. Fonts dels republicans afegeixen a ElNacional.cat que ells consideren que les comissions dirigides pel PP “no tenen una voluntat d’esclarir fets, sinó d’imposar el seu relat partidista”.
Per la seva banda, Teresa Pallarès, senadora de Junts, ha defensat que els juntaires estan “per definició” d’acord a engegar comissions d’investigació, especialment quan són “fets d’interès general i que afecten tota la ciutadania”. “Som conscients que fan falta estudis pendents de les conclusions tècniques”, ha reconegut a l’espera de la investigació impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica. I ha instat el PP a “plantejar una comissió des del rigor i la responsabilitat i amb criteris que ajudin a aclarir els fets que realment s’investiguen”.
Què analitzarà la comissió d’investigació?
Segons l’escrit que va registrar el PP fa un parell de setmanes, la voluntat de la comissió serà, principalment, radiografiar “l’eficàcia dels plans de prevenció, alerta i detecció de fallades en el sistema elèctric” que té Red Eléctrica, conèixer la “causa exacta, tècnicament raonable, de la interrupció inusual del subministrament elèctric i les raons per les quals va tenir conseqüències tan greus” i saber les “actuacions dels responsables de Red Eléctrica abans, durant i després de l’apagada”. Així mateix, vol investigar les actuacions de Pedro Sánchez i dels diferents ministeris implicats (per tenir competència directa en la matèria del subministrament d’energia o amb competències en la gestió de les conseqüències i la crisi derivada) i “reforçar la importància de les actuacions de prevenció perquè no torni a repetir-se una situació d’aquesta gravetat”.
La quarta comissió d’investigació al Senat per fer oposició a Pedro Sánchez
Al llarg d’aquesta legislatura, el PP ha trobat en les comissions d’investigació una via per plantar cara al govern espanyol. I és que els populars estan aprofitant la seva majoria absoluta al Senat per impulsar investigacions parlamentàries com a contrapès de la Moncloa. La de l’apagada és la quarta que s’activa, després de les relatives al Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), a la gestió de la DANA i al cas Koldo. De moment, la que ha tingut més eco mediàtic i polític ha estat la relativa al cas Koldo, que està en marxa des de fa més d’un any, quan la va inaugurar el mateix Koldo García. En ella han comparegut, entre altres, molts ministres de l’actual govern espanyol, José Luis Ábalos i alguns dels investigats pel Tribunal Suprem i dels testimonis que han declarat davant el jutge.
Per la seva banda, la comissió sobre el CIS avança des de fa mesos amb compareixences d’experts en espera de citar Félix Tezanos. I la comissió sobre la DANA es va posar a caminar fa unes setmanes amb la voluntat del PP de posar la lupa en el govern espanyol i passar de puntetes sobre la Generalitat Valenciana, ja que l’únic responsable autonòmic que se citarà és Carlos Mazón. Fins ara, la comissió ha escoltat una bateria d’experts i deixa per a més endavant el torn dels polítics: citarà Pedro Sánchez, Teresa Ribera i sis ministres (María Jesús Montero, Sara Aagesen, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Pilar Alegría i Ángel Víctor Torres).