Moviment 'in extremis' del PP per aconseguir un acord amb el Govern espanyol per renovar la Justícia. El vicesecretari de Política Institucional del PP, Esteban González Pons, ha presentat aquest dilluns un "pacte de regeneració i de reforma" de la Justícia per negociar amb Pedro Sánchez, però ha exigit abans al cap de l'Executiu que retiri la seva proposició de llei de reforma del Poder Judicial que "ha pactat amb ERC" i que permetrà, un cop es tramiti segons el previst aquest dijous després del debat de l'estat de la nació, que el Consell General del Poder Judicial nombri nous membres del Tribunal Constitucional, ja que els quatre magistrats van veure expirar el seu mandat el 12 de juny.

"La situació ha arribat a tal nivell de deteriorament que no basta amb renovar les institucions, sinó que a més hem de fer un esforç com durant la Transició per regenerar-les i reformar-les", ha declarat González Pons en una roda de premsa a la seu del PP després de la reunió del comitè de direcció que ha presidit el president Alberto Nuñez Feijóo. A més, ha assegurat que per iniciar aquesta negociació, és imprescindible aturar la proposició de llei per renovar el TC. Aquesta proposta a última hora arriba després que la Moncloa hagi intentat per activa i passiva negociar aquesta renovació amb els populars.

Les propostes del PP per renovar el CGPJ

Entre les mesures que presenta el PP en la seva proposta, que "ningú pugui ser anomenat fiscal general de l'Estat si ha estat en els últims cinc anys abans en política", també que la negociació dels vocals del CGPJ es dugui a terme al Congrés i el Senat, com "marca la llei", perquè siguin els grups parlamentaris i no el govern espanyol. També defensen que el nom del president de l'òrgan govern dels jutges sigui "decidit pels vocals", de manera que no existeixi un pacte polític previ en el qual els polítics decideixen en qui recau el càrrec.

Teresa Rodríguez no ho veu possible

La proposta, a hores d'ara, sembla que no tindrà futur. Tan bon punt el PP l'ha presentat, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha allunyat la possibilitat que es produeixi un pacte amb el PP per renovar els òrgans constitucionals. L'anunci ha agafat Rodríguez en plena roda de premsa després del Consell de Ministres i no ha pogut entrar a avaluar el fons de la proposta, si bé ha volgut enviar un missatge "molt clar" al PP: "La Constitució i el seu compliment no és negociable, l'únic que demana el govern espanyol al PP és que compleixi la Constitució". 

La proposta arriba tres dies abans que el Congrés debati i aprovi la iniciativa del PSOE per reformar la Llei del CGPJ. Fins ara, el CGPJ té limitada la seva capacitat de fer nomenaments fruit d'una altra reforma del govern espanyol que deixava l'òrgan de govern dels jutges sense aquesta capacitat per evitar que la majoria conservadora –que té el mandat caducat des de fa tres anys- continués situant càrrecs. La reforma, però, impedia que el CGPJ nomenés també els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoca designar, cosa que impedeix rellevar els quatre membres que pertoquen al govern espanyol (dos) i al CGPJ (dos) des del 12 de juny. Per aquest motiu el govern espanyol va impulsar una nova reforma que es vota dijous al Congrés i que només obre la porta al fet que el CGPJ designi aquests dos magistrats. L'objectiu de la Moncloa és que el bloqueig del CGPJ no es traslladi també a l'alt tribunal.

Paral·lelament, el ple del CGPJ es reunirà aquest dilluns d'urgència per emetre un informe que previsiblement serà crític amb la iniciativa del govern espanyol. Vuit magistrats conservadors impulsen un document crític amb el govern espanyol. Si prospera la reforma del govern espanyol, a més, el CGPJ té a la seva potestat no nomenar els dos magistrats del TC, perquè la llei no estableix cap termini.