Com passa cada estiu, a Madrid ja es parla de la sobirania de Gibraltar. Ha estat després que la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, mantingués aquest dijous una reunió amb Fabián Picardo, ministre principal del territori britànic. La trobada bilateral va tenir lloc a Algesires i l'objectiu era parlar dels "avenços en la implementació dels memoràndums d'entesa sobre medi ambient, ciutadania, cooperació de duanes i policial, tabac i fiscalitat i d'un futur de prosperitat compartida". La dreta espanyolista no ha trigat a posar el crit al cel.

Tant és així que els grups parlamentaris del PP i Ciutadans al Congrés dels Diputats han sol·licitat a Meritxell Batet que convoqui de forma extraordinària una sessió del ple del Congrés perquè hi comparegui Arancha González Laya. Les dues formacions volen que la ministra "doni compte de la reunió bilateral mantinguda amb Fabián Picardo, el 23 de juliol, per a tractar les mesures relacionades amb Gibraltar". La sol·licitud ha estat registrada aquest divendres al matí.

Després de fer-se pública la trobada, Pablo Casado va reclamar a Pedro Sánchez "reprovar la reunió bilateral de la seva ministra d'Exteriors amb el ministre principal de Gibraltar", que considera "un inadmissible reconeixement com a interlocutor vàlid". El cap de l'oposició advertia que, si el president espanyol no ho fa, "estarà admetent la renúncia als drets històrics espanyols". En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha assegurat aquest divendres a RNE que González Laya "haurà de donar explicacions sobre el perquè d'aquesta reunió i dels temes que es van tractar".

Com era d'esperar, l'extrema dreta també s'ha sumat a l'ofensiva. En un comunicat, el portaveu de Vox a la Comissió d'Exteriors, Alberto Asarta, ha parlat d'una "ruptura sense precedents de la posició diplomàtica espanyola respecte de la sobirania del penyal de Gibraltar". El diputat Agustín Rosety ha criticat que "300 anys d'història li han degut semblar poc a una adamista que trenca una posició mantinguda per tots els governs que la van precedir".