El Ministeri d'Igualtat ha alertat aquest dilluns que la reforma de la Llei del 'només sí és sí' registrada pel PSOE al Congrés dels Diputats implicaria "una segona onada de revisions" de condemnes a la baixa. "Pot donar lloc a revisions de tribunals que fins ara no s'han revisat. No és cert que la proposta del PSOE eviti les revisions que haurien d'estar acabant", ha assegurat la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, en declaracions als mitjans recollides per Europa Press. En aquest sentit, Rosell ha insistit que "no es pot permetre que torni a començar una segona onada de revisions" i ha mostrat "preocupació" pel fet que davant d'un model de consentiment "s'introdueixi novament la violència, la intimidació, que responen al model del 'no és no'". "Hem proposat que la violència i la intimidació siguin un agreujant. La proposta de tornar al vell sistema que no ha funcionat mai ens sembla que seria recular", ha defensat.

"Retorn al Codi Penal de 'la Manada'"

Segons la delega del govern espanyol contra la Violència de Gènere, tornar a introduir un subtipus a l'article del consentiment de la llei significa tornar "al sistema anterior". En aquesta línia, Rosell ha subratllat que això suposa un "risc per a futures revisions" de condemnes a agressors. A banda, també ha criticat que hi ha una "divergència" en l'aplicació judicial de la Llei del 'només sí és sí' que és "lamentable" i ha incidit que la responsabilitat de com s'està aplicant "és de cada tribunal". "Em sembla destacable que ens diguin si l'aplicarem d'una manera o altra", ha afegit.

Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, també ha advertit que la proposta registrada pel PSOE implica un "retorn al Codi Penal de 'la Manada', que tants problemes i revictimització ha suposat". Rodríguez ha lamentat així que la decisió dels socialistes situa el moviment feminista en un "moment delicat" i ha expressat "preocupació" i "tristesa". "Ens sorprèn que, compartint el diagnòstic que cap reforma penal servirà per evitar aquestes indesitjades rebaixes de penes i havent-hi fins a sis propostes diferents d'Igualtat que preservaven el model del consentiment, s'hagi optat per una reforma que suposa el retorn al Codi Penal de 'la Manada' i que coincideix amb la del PP", ha assenyalat Rodríguez.

Igualtat descarta dimissions

Tot i les discrepàncies, la secretària d'Estat d'Igualtat ha descartat que hi hagi un trencament de la coalició del govern espanyol. "Farem tot el que sigui necessari per poder arribar a un acord que preservi el consentiment. Crec que avui més que mai hem de ser aquí", ha afegit. Així mateix, el Ministeri d'Igualtat ha descartat qualsevol dimissió després de la proposta en solitari feta pel PSOE sobre la llei del 'només sí és sí'. Ángela Rodríguez ha defensat la importància de seguir treballant per arribar a un acord amb els socialistes i "evitar el retrocés que s'està plantejant en aquest moment".