El Partit Popular no ha defugit tampoc la situació política a l'Estat en el marc del debat de política general i ha centrat un gruix important de la seva intervenció a apel·lar el primer secretari del PSC, Salvador Illa, per evitar que els socialistes acabin acceptant una amnistia a encausats independentistes. Per a Alejandro Fernández, Catalunya acumula una "dècada de decadència" a conseqüència del procés i ha volgut "alertar" Illa que, si el PSC "s'introdueix en aquest viatge inconstitucional", el problema s'agreujarà i els socialistes seran "còmplices d'una segona fase del Procés que s'estendrà a tota Espanya i s'agreujarà a Catalunya".

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya

El president del Partit Popular català ha atacat el Govern i ha fet al·lusió al fet que Pere Aragonès presumeixi que l'independentisme té la clau de la governabilitat a l'Estat: "És cert, tenen la clau, però des que vostès la tenen, el dèficit fiscal (segons les seves xifres) ha passat de 16.000 a 22.000 milions. Vostès no tenen mai la culpa de res, però no serà que el problema és que són manifestament incompetents en l'ús d'aquesta clau i que el seu nivell polític és subòptim?". Paral·lelament, Fernández ha assenyalat que, si tenen la clau, és perquè "el PSC els la regala" perquè realment l'independentisme va patir un "daltabaix electoral", recordant que els populars van obtenir més vots que ERC i Junts el passat 23 de juliol.

Aleshores, Alejandro Fernández ha reprès el fil de l'amnistia per apuntar que "el que passarà els pròxims dies no comportarà res de bo per a la societat catalana", sinó que "aprofitarà en la decadència i el contagi a la resta d'Espanya". El popular ha fet a la referència dels dirigents del PSC i del PSOE negant l'amnistia i ha tornat a pressionar el cap de l'oposició, Salvador Illa: "Tornarem a tenir una crisi política agreujada al cap de tres anys, quan el Tribunal Constitucional es pronunciï i digui que l'amnistia és inconstitucional, li estaran dient als servidors públics que, complint les seves ordres amb el Tsunami Democràtic, el que van fer estava malament".

 

Revertir la cultura del "no a tot"

El diputat del PP, Alejandro Fernández, ha assenyalat que, a més de la decadència, Catalunya ha patit "desprestigi a l'exterior, sortida massiva d'empreses i una crisi institucional". "Quan una societat entra en crisi, no aprofita les seves potencialitats", ha retret el popular. Fernández ha insistit que Catalunya era líder a l'Estat fa 15 anys i ara ocupa la quarta o cinquena posició i, per això, ha instat el Govern a "recuperar" el lideratge català. En aquest sentit, ha plantejat la reversió de la paralització de grans infraestructures i esdeveniments; acabar amb la "turismofòbia"; impuls amb les energies renovables; posar fi a la "criminalització" de la col·laboració publicoprivada o la "manca de respecte" a la propietat privada. En definitiva, ha apuntat que el que s'ha de revertir és "la cultura del no a tot", que és el "fonament de la decadència".

En la seva rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha retret al popular que faci el "discurs reiterat de la decadència" perquè, a més de ser "fals", és un "peatge afegit que les empreses catalanes han de treballar per superar". "Hi ha decadència a un país que aporta el 20% del PIB de l'Estat, representa el 26% de les exportacions de l'Estat i té el 16% de la població?", ha etzibat el republicà. El cap de l'executiu ha assenyalat, també, que tant el PP com el PSOE "han laminat competències de l'autogovern sempre que han pogut" i que "mai han assumit la plurinacionalitat de l'Estat". Finalment, Alejandro Fernández s'ha defensat assegurant que el Cercle d'Economia, Foment del Treball o Pimec també parlen de decadència a Catalunya: "Insinua que tots ells també són irresponsables i perjudiquen les inversions?".