El PP ha emplaçat el president de Ciutadans, Albert Rivera, a presentar la seva dimissió per l'informe del Tribunal de Comptes en el qual no es dona el vistiplau a la comptabilitat del seu partit del 2015 per una sèrie de deficiències que limitaven l'abast de l'examen. "No arrossegui més els peus —ha dit Juan Bravo—. Qui dimitirà en el seu partit? Rivera ho hauria de fer".

L'emplaçament s'ha produït en la Comissió Mixta (Congrés-Senat) de relacions amb el Tribunal de Comptes després que el president de la institució, Ramón Álvarez de Miranda, hagués presentat l'informe sobre els estats comptables dels partits en els anys 2014 i 2015.

Onze partits suspesos

En aquest informe, donat a conèixer en vigílies de Cap d'Any, el Tribunal de Comptes dona el seu aval, encara que amb excepcions, a les comptabilitats de 20 partits respecte de l'exercici 2014, i de 19 quant al 2015, incloent el PP, el PSOE i Podemos, però no dona el seu vistiplau a set formacions el 2014 —Esquerra Unida (IU), Compromís, Aralar, EH Bildu, Convergència (CDC), Eusko Alkartasuna (EA) i Partit Aragonès—, i fins a nou el 2015 —les mateixes més Ciutadans i EH Bildu—, a causa de les limitacions a l'abast i/o a la importància qualitativa de les excepcions posades de manifest.

Tampoc no li va ser possible valorar els estats comptables d'unes altres dues formacions: Unió Democràtica (UDC), el soci democristià de CiU que va acabar en concurs de creditors, i Unió Progrés i Democràcia (UPyD), el partit que, ja fora del Congrés i abandonat per Rosa Díez, no va lliurar gran part de la documentació que se li demanava.

La inclusió de Ciutadans en aquesta llista de partits no aprovats pel Tribunal de Comptes està sent utilitzada pel PP per atacar els d'Albert Rivera, als quals retreu que 'vengui' un missatge de regeneració democràtica malgrat el "demolidor" informe del fiscalitzador.

El ponent del PP en la comissió, Juan Bravo, ha incidit aquest dimarts en les crítiques i ha acusat Ciutadans d'aplicar una "doble vara de mesurar", atribuint il·legalitats als altres el que per a ells només són 'aspectes formals'.

"No arrosseguin els peus"

Bravo s'ha preguntat què es pot esperar del Govern d'un partit que "no és capaç de gestionar ni el seu patrimoni" i ha donat per acabat el discurs de Ciutadans que presumia de no tenir irregularitats. I en aquest context, i recordant l'exigència de dimissions que Rivera planteja al Govern en altres temes, ha reblat: "Davant d'un informe ja fiscalitzat, no arrossegui més els peus —ha dit Juan Bravo—. Qui dimitirà en el seu partit? Rivera ho hauria de fer".

A les crítiques s'ha sumat també el representant d'ERC, el senador Bernat Picornell, qui ha recordat que Ciutadans deia tenir "les mans netes" i ara "ho ha de demostrar" perquè "és inacceptable" que els seus comptes hagin estat rebutjats.

Antonio Hurtado, del PSOE, també s'ha referit a Ciutadans, posant èmfasi que "venia a regenerar la vida política" i resulta que "és l'únic" dels quatre grans que no té comptes representatius, el seu primer any, pel que hauria de donar "compte i raó".

Els casos del PP

I ha aprofitat per ampliar el focus al PP, repassant els diferents casos de finançament il·legal i Caixa B que l'afecten i cridant l'atenció sobre el fet que, malgrat tot, Gènova no té proveïts fons per fer front de l'eventual responsabilitat que pogués derivar-se d'aquests processos. "El PP és un partit en liquidació per demolició perquè són innombrables les qüestions que posen de manifest el seu finançament mentre el seu president que roman en silenci", ha reblat.

Sobre aquest punt, Álvarez de Miranda ha subratllat que la data des de la qual un partit pot tenir responsabilitat penal i ser condemnat és posterior a l'informe del Tribunal, i que fins ara són assumptes que afecten persones. "Hi pot haver condemnes -ha explicat-, però no estimo que la major part d'aquests procediments comportin una responsabilitat societària, del partit, encara que estic al que decideixin els tribunals".

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Saúl Ramírez, s'ha defensat al·legant que el 2015 va ser l'any de la seva expansió, alhora que ha remarcat que les denúncies del Tribunal de Comptes ja han estat reparades i que Transparència Internacional li dona la nota més alta.

A partir d'allà, ha tornat les acusacions al que considera "el vell bipartidisme" de PP i PSOE per "limitar" els comptes que ofereixen al tribunal, "tancar la porta a la regeneració" i atacar al partit taronja per "excepcions" que al seu judici ja estan "reparades".

El president del Tribunal de Comptes, que ha assistit a l'encreuament d'acusacions entre els parlamentaris a compte del seu informe, ha volgut deixar clar que el fet de no rebre el vistiplau no és un delicte perquè així ho van decidir els mateixos partits en la reforma legal de 2015, en un moment de majoria absoluta del PP, i els ha citat a canviar la redacció si volen ser "més exigents".

"La no-aprovació del compte d'un partit no comporta sanció, perquè vostès ho van determinar així en redactar la llei -ha dit-. No hi ha cap efecte. Si vostès volen ser més exigents amb si mateixos, està a la seva mà canviar-lo".

Sis casos susceptibles d'expedient sancionador

Això sí, Álvarez de Miranda ha recordat que a l'informe sí que s'assenyalen sis incompliments puntuals susceptibles de constituir infraccions, sobre els quals ja es decidirà en el Tribunal si s'obre un expedient sancionador.

Es tracta de no identificar els càrrecs públics ni els donants que van realitzar aportacions a federacions de la formació Esquerra Unida (per un import total de 307.000 euros); no identificar les persones físiques que van realitzar donacions a Unió Democràtica (785.000 euros el 2014 i 240.000 el 2015); donacions rebudes de persones jurídiques per Nueva Canarias (8.600 euros); pagaments de terceres persones a Ciutadans comptabilitzats com a donacions en espècie (per 14.000 euros); la participació d'EA i PNB, a través de societats mercantils, en rendiments d'activitats de caràcter mercantil; i l'incompliment del deure de col·laboració amb el Tribunal de Comptes per part de UPyD.

A l'informe es denuncia a més que dotze formacions el 2014 i tretze el 2015 no van presentar l'informe que acrediti el resultat de la revisió del sistema de control intern, quan la falta d'un sistema d'auditoria o control intern un incompliment que podria suposar una irregularitat sancionable. Entre elles figuren el PNB, Geroa Bai, IU, Nueva Canarias, Bildu (al costat de la marca Sortu i l'antecessora Amaiur), BNG, CDC, UDC i la federació CiU.

L'informe indica a més que, al tancament dels exercicis fiscalitzats, sis formacions presentaven patrimoni net negatiu, incloent Iniciativa per Catalunya (avui en En Comú), UDC i la federació de CiU. En el cas d'aquestes dues últimes organitzacions, que ja no es presenten a eleccions encara que sí bona part dels seus antics dirigents, la seva situació de desequilibri patrimonial ja s'havia posat de manifest en informes de fiscalització anteriors.

A més, i malgrat els compromisos de transparència, tretze formacions el 2014 i 11 el 2015 no van publicar al seu web, o almenys no de forma completa, els comptes anuals de cada exercici; a més, dotze formacions no havien publicat al seu web l'Informe del Tribunal de Comptes del 2013. Tampoc no s'havien aprovat ni publicat les instruccions internes preceptives en matèria de contractació per 22 formacions polítiques.