L’Assemblea de Madrid, controlada per la majoria absoluta del PP d’Isabel Díaz Ayuso, ha posat el segell final a la comissió d’investigació sobre Begoña Gómez i la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva que codirigia a la Universitat Complutense. Concretament, ha investigat les “presumptes irregularitats i tracte de favor en el funcionament dels programes de càtedres i postgraus” de la Complutense. Amb 67 vots a favor del PP i 52 vots en contra del PSOE i Más Madrid (Vox no ha volgut votar), el ple ha donat llum verda al dictamen, impulsat pels populars, que considera que ha quedat demostrat amb “claredat meridiana” que la càtedra que codirigia la dona del president del govern espanyol va ser creada de manera “anòmala, accelerat i dirigida des del Palau de la Moncloa”, al “marge de les vies reglamentàries” i arran d’una “cadena de decisions polítiques i administratives fora del comú”. “Tot apunta que es va tractar d’una operació dissenyada ad hoc per col·locar Begoña Gómez en una posició acadèmica de prestigi que no li corresponia ni per formació, ni per vinculació laboral amb la universitat, ni per experiència acadèmica”, considera el document.
📝 El PP d’Ayuso traslladarà a la Fiscalia un “maneig deshonest” de fons en la càtedra de Begoña Gómez
Els populars van impulsar la comissió fa un any i la van inaugurar amb la compareixença de Begoña Gómez, que es va negar a respondre a les preguntes dels diputats. Això sí, va denunciar que la causa judicial contra ella té un “objectiu polític evident” i va afirmar que “més aviat que tard la veritat posarà les coses al seu lloc”. El PP també volia que hi comparegués Pedro Sánchez, però el president espanyol ho va rebutjar i el Consell d’Estat va avalar la seva negativa al·legant que el parlament madrileny “no pot controlar l’actuació” del president del govern espanyol en aquest tema “ni requerir-li que comparegui en la seva condició de tal o com a cònjuge” de la codirectora de la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva.
Trasllada a la Fiscalia un “maneig deshonest” de fons i un “ús il·legítim i indegut” de diners públics
Ara, a instàncies del PP, l’Assemblea de Madrid donarà traslladat a la Fiscalia del dictamen amb les conclusions per si les conductes poguessin ser “constitutives d’il·lícit penal” per “possible maneig deshonest dels fons públics assignats a la presidència del govern espanyol”. A més, enviarà el mateix document al jutge Juan Carlos Peinado per al seu “general coneixement” i perquè, “si és procedent”, practiqui les diligències oportunes relatives al programari, que també està sent investigat. “Una càtedra creada per a un interès personal, una figura sense qualificació col·locada en el centre de la vida acadèmica, recursos públics desviats, normatives vulnerades i silenci des de la presidència del govern espanyol”, justifica el text.
El dictamen considera que Begoña Gómez “ha pogut influir en el rector i altres funcionaris” de la Complutense “prevalent-se de la seva relació personal i conjugal” amb el president espanyol per “aconseguir que es prenguessin determinades decisions que generaven directament o indirectament un benefici econòmic per a ella i per a tercers”. A més, esgrimeix que l’esposa de Pedro Sánchez va utilitzar la Moncloa de “manera intencionada” com a “mètode d’influència o persuasió” a tercers als quals els “sol·licitava regals i altres remuneracions”.
Enfocant a la Moncloa, el PP argüeix que la Presidència del govern espanyol “ha posat a disposició de l’activitat professional privada de Begoña Gómez mitjans humans i materials per dur a terme les funcions que tenia assignades per la Complutense” i denuncia que la “utilització d’espais, mitjans materials, seguretat, personal adscrit a la Presidència del govern espanyol” pot ser “constitutiu d’un maneig deshonest del patrimoni públic de l’Estat”. També retreu a Begoña Gómez que la seva “praxi habitual” fos “anar a contractacions directes gestionant ella mateixa els pressupostos amb les empreses i seleccionant les adjudicatàries”.
El PP considera que la càtedra va ser “dissenyada ad hoc” per a la dona del president espanyol
Durant el debat al ple de l’Assemblea de Madrid, la presidenta de la comissió d’investigació, la popular Mercedes Zarzalejos, ha esgrimit que Begoña Gómez “prevalent-se de la seva condició d’esposa de no només va promoure la seva càtedra, sinó que va ordenar al rector crear-la, va imposar el seu nomenament com a directora, va ocultar el seu veritable currículum amb un fals informe d’idoneïtat sense firmar i va mentir sobre la seva formació acadèmica”. “Ni llicenciada, ni docent, ni experta... No era res més que la dona del president del govern espanyol. [...] La càtedra va ser dissenyada ad hoc per a la dona del president”, ha afegit. I ha fet un vaticini: “Més aviat que tard, el matrimoni Sánchez-Gómez serà condemnat per la humiliació a la qual ha sotmès tota Espanya”.
El PSOE carrega contra un “aquelarre retransmès en directe”
Lluny d’això, el PSOE ha estat molt crític amb l’ús que ha fet el PP de la comissió d’investigació. “Ha volgut convertir l’Assemblea de Madrid en els Jutjats de la Plaza de Castilla. Ha estat un aquelarre retransmès en directe”, ha lamentat la socialista Marta Bernardo. La diputada del PSOE ha denunciat una “utilització de les institucions en benefici propi” i una “pura estratègia d’assetjament”. “Volien petroli i no n’han trobat”, ha reblat. Per la seva banda, Antonio Sánchez Domínguez, diputat de Más Madrid, ha criticat que la comissió hagi estat un “petit xou amb els impostos dels madrilenys”.