Setmana complicada a Ferraz. Després de la patacada a les eleccions gallegues, on el partit socialista va perdre 6 escons, el cas Koldo ha tornat a fer trontollar els plans de Pedro Sánchez. Aquest diumenge, com a colofó a una setmana complicada, una enquesta publicada a El Periódico de España apropa el PP de Feijóo a la majoria absoluta i fa caure la intenció de vot al PSOE. L'enquesta, elaborada pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) pel grup Prensa Ibérica deixa el PP a només cinc diputats de la majoria absoluta al Congrés. Aquest resultat donaria al partit la possibilitat de consolidar la seva posició amb el suport o l'abstenció de Vox, o fins i tot buscar socis entre altres formacions. Els populars obtindrien el 38,5% dels vots i entre 166 i 171 escons, el que suposaria un creixement significatiu respecte a les eleccions anteriors, quan van obtenir-ne 137.

Pel que fa als socialistes, l'enquesta dona al PSOE entre 108 i 113 diputats, mentre en els darrers comicis en va aconseguir 121. En els darrers tres mesos, el PP ha experimentat un augment en el nombre de diputats en les enquestes, especialment gràcies a Vox. El partit liderat per Santiago Abascal és el que més perd en l'enquesta, amb un retrocés proporcional a l'ascens de Feijóo. Vox segueix perdent suport i intenció de vot, i ara es queda només amb el 9,1% dels vots i entre 18 i 22 diputats. La suma de PP i Vox, que a les urnes va ser de 170 parlamentaris, oscil·laria ara entre 184 i 193 representants.

Segons es mostra a l'enquesta elaborada pel GESOP, amb les eleccions catalanes d'aquí a menys d'un any, ERC i Junts mantenen les seves posicions molt igualades, i tant Junts com ERC estarien en una forquilla d'entre 7 i 8 escons al Congrés. Recordem que en les darreres eleccions generals les dues formacions van obtenir 7 diputats a la cambra baixa.

Pel que fa a Sumar, la formació de Yolanda Díaz aconseguiria el 10,2% dels vots i entre 23 i 27 escons, unes xifres que deixen entreveure una lleugera caiguda respecte a les eleccions, quan van aconseguir 27 escons. Per altra banda, l'enquesta deixa en evidència Podemos. La formació de Ione Belarra, que ara ja es troba al grup mixt del Congrés després de trencar la seva coalició amb Sumar, el partit morat només s'enduria un 1,8% dels vots, una xifra insuficient per continuar tenint presència al Congrés, on ara té 4 diputats, i segons l'enquesta quedaria fora de l'hemicicle accentuant una caiguda lliure que sembla no tenir aturador.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!