Gir de guió inesperat a Múrcia, on va començar tot. Amb aires de tamayazo, la moció de censura de Ciutadans i el PSOE naufragarà i no tindrà els vots necessaris per a sortir endavant. Des del PP han arribat a un acord amb tres dels sis diputats de la formació d'Inés Arrimadas al Parlament murcià. D'aquesta manera, Fernando López Miras es mantindrà com a president autonòmic. En les negociacions hi ha estat molt implicat el secretari general del PP estatal, Teodoro Garcia Egea, que es troba a la regió. La candidata de Cs en aquesta moció ja ha denunciat la "compra de vots". Aquest migidia han comparegut conjuntament López Miras i la seva vicepresidenta Isabel Franco, de Cs i que participa de la maniobra.

Fonts de la direcció estatal dels populars han avançat aquest migdia que havien "tancat un acord pel qual es dona continuïtat al pacte de govern signat fa dos anys". D'aquesta manera, continuaven, "la moció de censura no té suport" i "el Govern de López Miras té el suport d'almenys tres dels sis diputats de Ciutadans". També han negat que es tracti d'un cas de transfuguisme.

Els tres diputats són Isabel Franco, Francisco Álvarez i Valle Miguélez. El govern murcià mantindrà el programa i continuarà sent de coalició, si no els expulsen de Cs. Per una banda, Franco continuarà com a vicepresidenta. Per l'altra, Álvarez serà conseller d'Ocupació, Investigació i Universitats, mentre Valle Miguélez ho serà d'Empresa i Indústia.

D'aquesta manera, Ciutadans ha perdut l'oportunitat d'aconseguir la seva primera presidència autonòmica, amb el suport del PSOE, malgrat tenir menys escons que els socialistes a l'Assemblea de Múrcia.

Aquest moviment suposa un nou cop a l'estratègia d'Inés Arrimadas per situar Ciutadans en el centre polític i acostar-se als socialistes. Com a conseqüència del moviment a Múrcia, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso va decidir dissoldre l'Assemblea i convocar eleccions anticipades. Ara estan en l'aire per culpa de les mocions de censura del PSOE i Més Madrid, però Ayuso ja ha cessat el vicepresident Ignacio Aguado i els consellers de Ciutadans.

Aquest mateix divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha rebut el recurs de la Mesa de l'Assemblea de Madrid contra el decret de convocatòria d'Ayuso. Té dos dies hàbils per a resoldre les mesures cautelaríssimes sol·licitades per a la suspensió.

López Miras exigeix la retirada de la moció

“Els murcians ens van demanar que arribéssim a acords i busquéssim punts d’unió, i és el que vam fer”, ha defensat Fernando López Miras en roda de premsa. El president murcià ha assenyalat com aquell acord, signat fa dos anys, “s’ha complert de forma escrupolosa”. I ha lamentat aquest “espectacle vergonyós”. En aquest context, ha reclamat al PSOE i a la candidata Ana Martínez Vidal que retirin la moció de censura, “un circ motivat únicament per l’ambició personal”. Ha agraït el “compromís” dels tres diputats de Cs.

Per la seva part, la vicepresidenta Isabel Franco, de Ciutadans, ha dit que el que han fet és “mantenir la nostra paraula i respectar els ciutadans de la regió”. Si va signar la moció de censura, ha justificat, va ser “per disciplina de partit”. Però ha revelat que molt aviat va veure que tot plegat s’estava ordint des de Madrid. “No em van escollir per entregar el govern a Pedro Sánchez ni per a trair els murcians”, ha reblat.

Ciutadans: "Compra" de vots

El PP ha anunciat l'acord amb tres diputats de Ciutadans, però inicialment el portaveu de la formació taronja a Múrcia ha negat aquesta afirmació. "El que diu que té un acord, que l'ensenyi", ha desafiat Juan José Molina en una entrevista a la Cadena SER, on ha assegurat que "confia en els seus diputats". Ha deixat clar que "tots estem a una". Ben aviat, però, s'ha vist que sí que hi havia acord amb aquests diputats.

Quan ja s'ha vist que era una evidència, ha sortit al pas Ana Martínez Vidal, qui serà la candidata de Ciutadans en aquesta moció de censura. "El grup parlamentari de Ciutadans va decidir unànimement presentar la moció de censura davant la corrupció del PP", ha assegurat Martínez Vidal en una piulada. "Estem assistint a un atac i intent de compra i corrupció d'un PP més vell que mai", ha denunciat.