L'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha participat en el seu primer acte de campanya com a candidat a les eleccions catalanes del 14 de febrer pel PSC. La posada en escena ha tingut una característica essencial: el bilingüisme constant portat a l'extrem de canviar l'idioma, de català a castellà i a la inversa, en menys d'un minut. De fet, els primers 40 segons els ha fet en català i immediatament ha passat a parlar en castellà.

Aquest fet va en concordança amb el missatge més reiterat que ha donat des de l'inici: "Som els de la política útil, de carn i ossos, la del govern per a la gent. Tots som conscients de com ha estat de difícil per a Catalunya aquests darrers anys. Hem viscut una crisi de convivència que encara no hem tancat i ho hem de fer el més aviat possible. Estic per treballar pel retrobament dels catalans i catalanes. Ha estat molt dur veure com les propostes que teníem per millorar la vida han quedat tapades pel debat territorial, no ens escoltaven".

Enyorava la seva família

S'ha notat que tenia ganes de tornar i estava enyorat: "Us he trobat a faltar, he pensat en Catalunya i en vosaltres durant aquest temps de distanciament. Ara torno a casa amb la meva família i amics i em sento orgullós de ser del PSC, el meu partit que ha estat un símbol de resistència i constància. És l'únic instrument capaç de resoldre el conflicte i garantir la convivència".

També ha estat curiós escoltar l'accent en castellà: d'una banda se li notava la seva procedència catalana i de l'altra, ha marcat sense parar, el fonema de la zeta castellana que, especialment els parlants del centre d'Espanya, tenen quan pronuncien paraules que acaben amb una 'd'. Una característica que a cap català li surt de forma natural. Es pot escoltar, a tall d'exemple, a partir del minut 1'25".

En aquesta reivindicació del socialisme tal com l'entén Illa també ha tingut unes paraules per diferents membres destacats: "Som el partit de Pasqual Maragall, el millor alcalde de Barcelona i un símbol de modernitat. Som el partit de José Montilla, l'home tranquil que va estar a tot arreu". Dues definicions ben oposades.

"Gràcies Miquel"

Però de qui tampoc se n'ha oblidat, ha estat de qui ha desbancat en el lideratge d'aquestes eleccions: l'actual secretari del PSC, Miquel Iceta. Un Iceta que el tenia enfront, assegut en una cadira i seguint el seu discurs que s'ha fet per tots els afiliats de forma telemàtica: "Gràcies Miquel, ets ferm, ets valent i ets conseqüent amb els valors. Mai no t'amagues i mai no t'has amagat. Vas arribar amb la mirada neta i continues tenint la mirada neta i pots mirar, Miquel, a tothom als ulls".

Aquest ha estat un dels moments més emotius que ha obert els aplaudiments, entre els pocs assistents, de forma improvisada.