El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, ha titllat aquest dilluns d'"indigne i feixista" el comportament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per assenyalar als alcaldes que no es presten a col·laborar amb el referèndum "il·legal i il·legítim" de l'1 d'octubre.

"Tot aquell que assenyala un demòcrata perquè la gent el vagi a assetjar a fi que incompleixi les lleis és una actitud feixista", ha considerat Caballero, que ha advertit que votar no és sempre sinònim de democràcia. El portaveu dels alcaldes, que va estar exiliat dos anys durant el franquisme, ha recordat que amb el dictador Francisco Franco "també es votava i això era feixisme pur i dur".

En declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en una reunió amb alcaldes socialistes presidida pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i a la qual s'ha afegit el líder del PSC, Miquel Iceta, Caballero ha avançat que de la trobada sortirà un comunicat de suport dels alcaldes socialistes de l'Estat als seus companys "valents" del PSC, als quals volen traslladar el seu "suport i comprensió".

Caballero ha subratllat que alguns dels alcaldes del PSC tenen un suport ciutadà més gran del que va obtenir Puigdemont com a alcalde de Girona i estan desenvolupant "projectes fantàstics" dins de la llei i la Constitució, mentre que el que planteja Puigdemont és "treure l'acció de la política de la democràcia i portar-la a terrenys fora de la Constitució".

Sota el seu punt de vista, l'actuació de la Generalitat recorda els temps de la dictadura de Franco, quan s'actuava "al marge de la llei".