Els diaris avui passen de puntetes sobre les maniobres de l’anomenat “bloc de Vox” del Tribunal Constitucional (aquesta, aquesta i aquesta) per a evitar que dos recursos del partit ultra siguin desestimats. Tot és una mica entortolligat —ara ho veuràs— però l’efecte que fa és que els diaris xiulen i miren al sostre. Uns s’emparen en la quasi normalitat que deixa la fi de la cinquena onada de la pandèmia. El trio de la benzina s’agafa a les protestes de les associacions de víctimes d’ETA contra "l’homenatge" a Henri Parot, un terrorista condemnat per 33 assassinats, aquest cap de setmana a Mondragón. Només l’Ara s’adona de la magnitud de la tragèdia sectària que es cou al TC, agreujada pel fet que tres dels dotze magistrats tenen el mandat caducat; un altre va dimitir perquè l’investiguen per maltractar la seva esposa; un més, que té 84 anys, està tan malalt que ja no esperen que torni a la feina. A tres més se’ls acaba el termini en set mesos.

Si la situació et sembla trista i deplorable, encara no saps res. Dels dos recursos de Vox sobre els que aquest Constitucional ha de decidir, un és sobre el segon estat d’alarma (el primer ja el va declarar inconstitucional) i l’altre sobre l'acord del Congrés de reduir l’activitat legislativa durant el primer estat d’alarma. Vox va votar a favor de les dues decisions i després les va recórrer al TC, comportament remarcable que pinta el partit de cap a peus. El ponent dels dos casos és el magistrat Antonio Narváez. Al plenari de dimecres passat va explicar per què proposava desestimar el segon recurs. En acabada la deliberació i adonar-se que els seus cinc coreligionaris de bloc pensaven el contrari, Narváez va anunciar que ell també canviava d’opinió i va retirar la ponència —això és, la proposta de resolució del TC— i ajornar la votació per escriure’n una altra que digui tot el contrari de la que havia defensat. Sembla un episodi de Sí, ministre i no. És la realitat del Tribunal en mans del qual hi ha la interpretació final de la Constitució que nos dimos entre todos, etcètera. Per això alguns comentaristes ja parlen del “bloc de Vox” del TC, que encapçalaria la vicepresidenta Encarna Roca (77 anys), i del que en serien soldats els magistrats Montoya (84), González Trevijano (63), Enríquez (77), Martínez Vares (79) i l’esmentat Narváez (63). També s’ha filtrat que Narváez proposarà declarar inconstitucional l’altre recurs de Vox que encara és viu.

Val a dir que ahir El País obria amb l’exclusiva del sobtat canvi d’opinió de Narváez i la retirada de la ponència i que això potser l’eximeix de no seguir amb el tema en portada (o no, justament per això). Però la resta de diaris… No s’entén gaire com aquest afer no té millor sort en portada. El Mundo ho té de segona notícia a dalt de la portada i ho aprofita per a dir que el govern espanyol rep una altra clatellada del TC. Menys encara s’entén l’actitud del trio de la benzina d’ignorar aquests embolics constitucionals, perquè les decisions del TC contra el govern espanyol reforçarien la seva paranoia que aquest govern és il·legítim, etcètera. Potser l’espectacle del magistrat canviant els fa vergonya fins i tot a ells.

ARA

EM

ABC

LR

EP

LV

EPA

EPC