Un nou capítol en el serial de la judicatura espanyola. Aquest divendres, el ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat que van presentar els grups parlamentaris del PP i Vox contra la reforma del règim jurídic del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan es troba en funcions. L’actual mandat va caducar fa gairebé tres anys i no hi ha hagut manera de procedir a la renovació dels vocals.

Justament davant d’aquest bloqueig, els socis del govern espanyol van decidir impulsar la reforma al Congrés. La iniciativa perseguia limitar-ne les funcions, especialment pel que fa als nomenaments de magistrats, que s'han continuat designant per desenes malgrat el mandat caducat. La norma “limita les decisions adoptades per un CGPJ sortint amb membres que han excedit el període constitucional del mandat" i impedeix que puguin proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l'Audiència Nacional o dels presidents de sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com magistrats del Tribunal Constitucional. La norma es va aprovar de forma exprés, reduint terminis per la via d’urgència reglada al reglament de la cambra.

El PP i l’extrema dreta de Vox van presentar ràpidament recursos davant del Tribunal Constitucional, al·legant que podria vulnerar els articles 9.3, 23, 122, 165, 167 o 169 de la Constitució espanyola per defectes formals en la seva tramitació parlamentària, però també suposadament per vulnerar el principi d’independència judicial o la reserva de la Constitució per regular el CGPJ.

Amb la seva providència d’avui, el ple del Tribunal Constitucional admet a tràmit els recursos i dona trasllat de la demanda i els documents presentats al Congrés, el Senat i el govern espanyol perquè puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin oportunes.

Les associacions pressionen

Mentrestant, la renovació continua sense arribar. Aquesta mateixa setmana s'ha produït un nou moviment dels jutges davant del bloqueig polític en la renovació del Consell General del Poder Judicial. Aviat farà tres anys que va caducar el mandat de l’actual junta, i el govern espanyol i el PP no han assolit cap acord per desbloquejar-lo. En aquest context, de forma inèdita, s’han unit les quatre principals associacions de jutges, les tres conservadores i la progressista: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per la Democràcia i Fòrum Judicial Independent. Denuncien l’ús “partidista” que se n’està fent i defensen una reforma del sistema d'elecció perquè els jutges escullin els vocals.