La crisi per la gran apagada general històrica i sense precedents que va deixar la península Ibèrica sense subministrament elèctric segueix centrant l’atenció informativa de la premsa escrita, especialment en els diaris de Madrid, on es busquen responsabilitats polítiques i se segueix buscant explicacions a les causes que van col·lapsar el sistema que gestiona Red Eléctrica de España (REE), l’empresa que gestiona i opera la xarxa de transport de l’energia elèctrica, els 45.000 quilòmetres de línies elèctriques d’alta tensió, que presideix (a través de Redeia) una socialista i exministra, Beatriz Corredor. Desapareguda durant prop de 48 hores, Corredor trencar el seu silenci aquest dimecres amb un intensiu passeig pels mitjans de comunicació (especialment de Prisa, amb entrevistes a la Cadena Ser i El País) per donar explicacions, defensar la seva empresa (que, per cert, ha guanyat 145,2 milions de beneficis aquest primer trimestre), exculpar les energies renovables, reobrir el dubte de si la causa de l’apagada va poder ser un ciberatac i deixar clar que no pensa dimitir. Però entre totes les informacions sobre aquesta executiva que té un dels sous més alts de l’Estat, que ja ha rebut la primera denuncia per “imprudència greu”, crida l’atenció la que ofereix l’ABC en la seva edició d’aquest dijous: el toc de crostó que va rebre de Pedro Sánchez en una reunió entre el Govern espanyol i les energètiques el dimarts a la tarda. Segons el rotatiu, "Corredor perd el favor de Sánchez".
"Ara no es el moment, Beatriz"
I és que el diari madrileny assegura que la Moncloa està molesta amb la presidenta de REE per la seva gestió en les hores crítiques de l’apagada i que el president del Govern d’Espanya la va desautoritzar públicament. Recorda l’ABC que Sánchez i Corredor mantenen una antiga relació personal i política, des que tots dos eren uns joves regidors del PSOE en l’Ajuntament de Madrid, una relació que pot haver quedat esquerdada per la crisi de l’apagada. En la reunió que el govern espanyol va convocar a la Moncloa de manera urgent amb totes les companyies elèctriques, Sánchez, “amb un to molt dur”, va reclamar-los que aportessin tota la informació informàtica disponible, i en cas contrari, va advertir, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i la Unitat Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) prendrien mesures. El rotatiu assegura que les elèctriques van replicar que la REE ja disposava de les dades i que no tenia sentit la petició que estava fent Sánchez. Corredor, segons fonts de la reunió a les que ha tingut accés l’ABC, va tractar d’intervenir, però el president la va desautoritzar: “Ara no és el moment, Beatriz”. A més, el rotatiu també assenyala que a l’executiu espanyol li va estranyar la incompareixença de Corredor durant els dos primers dies de la crisi, el que ha agreujat la pèrdua de confiança en ella.
Pertorbacions de tensió des de la setmana anterior
Més enllà del que va dir Corredor en les entrevistes que va concedir aquest dimecres, i de la informació de que el Govern d’Espanya enviarà agents del CNI a les grans elèctriques per accedir als seus registres, El Mundo també ofereix una informació pròpia sobre les telemetries de les ‘caixes negres’ que comparteixen REE i les companyies distribuïdores, i assegura que “la xarxa ja patia anomalies crítiques en la mitja hora prèvia a l’apagada”. Segons el rotatiu, “el sistema va entrar a les 10 hores en ‘permanent inestabilitat’ i les ‘oscil·lacions’ eren extremes a partir de les 12 hores”. Fonts pròximes a les telemedicions, afirmen que “es van donar fluctuacions de freqüència simultànies en diversos punts de l’estat espanyol, des d’Extremadura fins a València o Saragossa. Una segona font corrobora que el que reflecteixen les telemetries és que ja des de les 10 del matí la situació de la xarxa era de ‘permanent inestabilitat”. Però segons explica El Mundo, i que és més interessant -tot i que no ho destaca ni en el títol ni en el subtítol-, és que aquestes pertorbacions s'anaven produint des de la setmana anterior. Així, afirma que el dimarts 22 d’abril es van produir pertorbacions de tensió al sistema que “el van acostar al punt d'apagada. Aquell dia es va aconseguir revertir", asseguren. "Tot i que les anomalies van tenir efectes visibles que, en vista de les successives explicacions de Red Eléctrica, no van fer sonar les alarmes de l'operador”.
La pilota de l’opa, en la teulada de la Moncloa
Tot i que la crisi de l’apagada segueix sent reclam de portada en els diaris catalans, l’atenció principal es va centrar en la decisió de la sala de Competència de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de donar llum verda a l’opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell, cosa que implica que ara serà el Govern d’Espanya qui haurà de decidir. La Vanguardia destaca que la CNMC ha validat l’opa, però posa nous compromisos, que el banc basc accepta, i que assegura que “són suficients per solucionar els problemes de competència detectats”. D’aquesta manera, una vegada completat aquest tràmit, que s’ha allargat durant un any, el rotatiu assenyala que “la pilota passa a la teulada del Govern de Pedro Sánchez, que ara pot endurir els compromisos per criteris d’interès general, no per criteris de competència”. L’executiu disposa d’un mes i mig aproximadament per prendre la decisió final. El Periódico, per la seva part es fa ressò de la mateixa informació, i afegeix en la crida de portada que “Pimec alerta dels riscos per a les pimes”. El diari Ara, per la seva part, afirma en la seva portada que “Competència posa condicions al BBVA i envia l’opa a la Moncloa”, i que ara el ministeri d’Economia “analitzarà el dictamen amb rigor i detall”, segons diu.
Partit èpic a Montjuïc amb un Lamine estratosfèric
Però la imatge gràfica dels diaris catalans és pel Barça, i el partit que va disputar contra l’Inter a Montjuïc en l’anada de les semifinals de la Champions, que va acabar amb un empat al marcador (3-3), després de dues remuntades de l’equip de Flick -amb un estratosfèric Lamine Yamal que es va posar la responsabilitat de reaccionar a l’esquena-, que obliga els blaugrana a guanyar dimarts vinents al Giuseppe Meazza. “Exhibició de Yamal per a l’esperança”, escriu La Vanguardia, que parla d’un partit “vibrant” i destaca que el conjunt blaugrana va reaccionar “capitanejat per un gran Lamine Yamal i va empatar en les dues ocasions”. El Periódico titula que “tot es decidirà a Milà” i que “El Barça firma un vibrant 3-3 contra l’Inter amb una actuació estratosfèrica de Lamine Yamal”. L’Ara assenyala que “l’Inter esprem el Barça en un partit èpic”, qualifica l’actuació de Lamine com “excel·lent” i que els blaugrana “són capaços de refer-se d’u 0-2 i d’un 2-3, però l’exigència nerazzurra els deixa sense forces per anar més enllà de l’empat”. Ara, Milà dictarà sentència.







