Tot i el caos de les últimes hores, provocat per la mateixa CNMC, aquest dimecres la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha donat llum verda al BBVA per comprar el Sabadell, tot i que amb condicions. L'organisme que presideix Cani Fernández autoritza l'opa hostil després de gairebé un any, però amb compromisos, ja que el banc resultant amenaça la competència bancària en determinades zones on quedarà en monopoli o duopoli.
En un comunicat publicat passades les 22.00 de la nit, la CNMC explica que ha detectat riscos als mercats de banca detallista, tant en serveis prestats a particulars, com a pimes i autònoms, així com en mercats de mitjans de pagament. I per tal de resoldre els riscos observats, BBVA ha presentat compromisos que han permès autoritzar l'operació.
Competència considera que els compromisos que ha presentat BBVA "són adequats, suficients i proporcionats" per solucionar els problemes que aquesta concentració suposa per a la competència als mercats afectats. Però adverteix, aquesta autorització no és definitiva. Serà comunicada al ministre dEconomia, Comerç i Empresa.
L'opa ha de rebre el "sí, vull" del govern espanyol, per la qual cosa ara la pressió la té l'executiu de Pedro Sánchez, a més de l'autorització de la CNMV, per tal d'iniciar finalment el període d'acceptació on votaran els accionistes del Banc Sabadell. Per tirar endavant, a més, ha d'haver-hi més d'un 50% de vots a favor, segons va anunciar el BBVA el maig de l'any passat.
Hores abans de conèixer-se la resolució de la CNMC, el mateix organisme va emetre un breu comunicat que va provocar certa confusió. El breu missatge deia que la Sala de Competència "encara" no havia aprovat la resolució del procediment, sense aclarir si prorrogaven la reunió o si es repetiria aquest mateix dimecres, com finalment ha passat.
L'autorització de competència desencalla l'opa, que fa gairebé un any que roda. I és que avui es compleixen dotze mesos des que el BBVA confirmés que volia reprendre la fusió fallida amb el Sabadell del 2020. Uns dies després, el banc català rebutjava l'oferta i va ser llavors quan el que presideix Carlos Torres va decidir llançar una opa hostil.
Pel camí, l’operació ha rebut autoritzacions rellevants com la de Brussel·les, la de la Prudential Regulation Authority (PRA) del Regne Unit (on el Sabadell és present a través de TSB), la dels reguladors mexicans o la no oposició del Banc Central Europeu. Però una de les autoritzacions més importants era la de la CNMC, que aquest dimecres ha donat llum verda a l’operació.
L’organisme estudiava des del maig del 2024 com afectaria a la competència bancària la presa de control del Sabadell per part del BBVA, que els convertirà en el segon banc més gran del país per clients i quota de mercat. La CNMC va iniciar una primera fase que va durar fins al novembre de l’any passat. Després, va decidir obrir una segona fase per estudiar amb més detall l’opa, i aquesta fase acaba avui.
La CNMC ha celebrat una llarga reunió que ha acabat a les 19.30 hores tocades, però finalment els seus cinc membres, entre ells la presidenta Cani Fernández, han donat llum verda al dictamen per unanimitat, sense cap vot particular. L'informe, tot i això, s'ha publicat entrada la nit.
Ara és el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, qui ha de decidir en un termini de 15 dies si està d’acord amb els compromisos que Competència ha imposat al BBVA. I si no és així, pot portar-la al Consell de Ministres i obrir una tercera fase, que duraria 30 dies més.