Una de les grans notícies que ha deixat aquest dimarts ha estat el revés al català a Europa, després que el Consell d’Afers Generals de la Unió Europa ajornés la votació per atorgar l’estatus de llengua oficial al català i també al basc i al gallec davant la manca d’unanimitat entre els 27 estats membres. Una desena de països (set segons el govern espanyol) han demanat més temps perquè no ho veuen clar, al·legant dubtes financers i legals. Però tot i la feina de l’executiu de Pedro Sánchez i la feina submergida que ha fet el PP amb objectius contraposats, aquesta notícia pràcticament ha passat desapercebuda als diaris conservadors de Madrid. La Razón no dona ni una sola línia en la seva portada, ni tampoc L’ABC, mentre que El Mundo fa una petita crida en la qual atribueix a Alemanya i Itàlia el lideratge de la negativa a votar l’ús del català, “malgrat les exigències del Govern” espanyol. El mateix tractament que fa El País, que ho titlla de “fracàs”. A la capital del regne interessen més altres temes, com veurem més endavant. On més interessa la qüestió del català, per raons òbvies, és a la premsa catalana, però un nou revés tampoc és una notícia sorprenent, així que només La Vanguardia obre la seva edició amb l’ajornament de la decisió “pels dubtes de diversos països”, mentre que El Periódico, l’Ara i El Punt Avui ho tracten de manera discreta en la seva portada. 

El Consell de Ministres decidirà… en un mes

Hi ha una altra qüestió que afecta Catalunya que ha tingut més interès, i és l’opa del BBVA al Sabadell, després que el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, decidís —quasi al límit del temps del qual disposava— elevar la qüestió al Consell de Ministres, que disposa ara de 30 dies naturals per emetre el seu dictamen. I cada diari fa la seva lectura al respecte. Per a El Periódico, la decisió d’Economia “obre la porta al fet que el Govern (espanyol) condicioni l’opa”, i ara tindrà aquests 30 dies de termini per decidir si el Consell de Ministres es conforma amb el dictamen de la Comissió Nacional de la Competència (CNMC) o hi afegeix nous requisits. La Vanguardia destaca que ara el Consell de Ministres estudiarà més condicions a l’opa del BBVA al Sabadell, i l’Ara parla de “compte enrere” perquè la Moncloa decideixi sobre l’opa al Sabadell. El País, però, opta per destacar una altra derivada que va deixar la jornada sobre l’oferta pública d’adquisició que vol fer el BBVA, i és l’advertència que ha fet Brussel·les al govern de Pedro Sánchez “que no rebutgi l’opa al Sabadell”, perquè no veu motius perquè ho faci, i espera que el govern espanyol s'alineï amb el BCE i la CNMC.

Les maniobres de la ‘fontanera’ Leire Díez

A Madrid, com dèiem al començament, interessa tot el que pugui erosionar el govern de Pedro Sánchez amb notícies relacionades amb tots els fronts judicials que té oberts el president del Govern. El Mundo explica un nou capítol sobre la fontanera del PSOE, Leire Díez, aquesta periodista i militant socialista que ha cobrat rellevància per la seva presumpta implicació en operacions de recopilació d’informació per desacreditar rivals polítics, periodistes i membres de la justícia, especialment vinculada a informacions relacionades amb la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Doncs segons El Mundo, la fontanera del PSOE es va veure amb el comandament imputat en el cas Koldo i li va oferir un ascens. “Els de dalt en el Govern (espanyol) necessiten proves per atacar l'UCO”, li va dir, segons el rotatiu al comandant de la Guàrdia Civil Rubén Villalba el passat 10 de març per oferir-li protecció judicial i rehabilitar-lo a canvi d’informació delicada per “invalidar” les causes judicials que afecten el partit socialista, i que no són poques. La Razón també obre la seva edició amb la fontanera Leire Díez, i assegura que “van buscar draps bruts del PP”, i que va posar el focus en tres autoritats “que han liderat durant anys la lluita contra la corrupció”: Antonio Balas (tinent coronel de la Guàrdia Civil i actualment cap del Departament de Delinqüència Econòmica de l'UCO), Juan Vicente Bonilla (excapità de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, conegut per haver estat un dels primers investigadors del frau dels hidrocarburs, cas que va derivar en la imputació de Koldo García i José Luis Ábalos) i José Grinda (fiscal anticorrupció, reconegut per la seva tasca en la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada).

Lamine, amb el 10 i un sou d'estrella

I en clau catalana, sí que tenim en les portades una bona notícia, i també molt esperada, la renovació de Lamine Yamal amb el Barça fins al 2031. El jugador blaugrana s’ha convertit, amb només 17 anys (complirà els 18 al juliol, quan entrarà en vigor el nou contracte), en el jugador franquícia del club. El pupil de Jorge Mendes portarà el 10 que deixarà lliure Ansu Fati (que té peu i mig en el Mònaco) i es convertirà en el veritable hereu de la samarreta de Leo Messi. Lamine tindrà un sou d’estrella (com destaca El Periódico), a efectes pràctics serà “el més ben pagat de l’equip” (afirma l’Ara) i, tot i que no ha transcendit quina serà la seva clàusula de rescissió, el jugador de Rocafonda es “casa” amb el Barça (La Vanguardia) amb aquest contracte que ha signat per sis temporades.

'El Periódico' 28
‘El Periódico’ 
'La Vanguardia' 28
‘La Vanguardia’ 
'Ara' 28
‘Ara’ 
'El Punt Avui'28
‘El Punt Avui’
'El País' 28
‘El País’ 
'El Mundo' 28
‘El Mundo’ 
'La Razón' 28
‘La Razón’ 
'ABC' 28
‘ABC’ 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!