La Comissió Europa no veu motius perquè el govern de Pedro Sánchez bloquegi o rebutgi l'oferta pública d'adquisició (opa) del BBVA sobre Banc Sabadell i vigilarà que qualsevol decisió que adopti s'ajusti a la normativa europea. Brussel·les considera que les autoritats competents que puguin expressar la seva opinió sobre aquest acord ja ho han fet.
Així ho declaren fonts comunitàries a Europa Press, els qui recorden que el Banc Central Europeu (BCE), que opina sobre la solvència, va aprovar l'opa fa mesos. Fa poques setmanes també va ser aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que és l'autoritat encarregada d'examinar l'operació d'acord amb el criteri de competència.
D'aquesta forma, la Comissió Europa “no està al corrent de cap raó que pugui justificar rebutjar o bloquejar la transacció”, detallen les fonts. Per tant, Brussel·les espera que el Govern s'alineï amb el BCE i la CNMC i aprovi l'opa.
“La Comissió està vigilant la compatibilitat de les accions del Govern espanyol amb la legislació de la Unió Europea i no dubtarà a utilitzar els seus poders com a guardià dels Tractats”, detallen les fonts consultades. Brussel·les espera que hi hagi “consistència” entre el suport oficial dels estats membres a la Unió Bancària i les seves polítiques nacionals sobre consolidació bancària.
Consolidació bancària
Amb tot, la Comissió es manté cauta i, formalment, no s'ha pronunciat encara i, preguntat per Europa Press sobre la decisió del Ministeri d'Economia d'elevar l'opa al Consell de Ministres, el portaveu de Serveis Financers de la Comissió Europea, Olof Gill, ha declinat comentar sobre casos individuals.
En tot cas, el portaveu sí que ha indicat, nivell general, que la consolidació del sector bancari a través de fusions nacionals i transfrontereres “podria ajudar a millorar la rendibilitat i eficiència” dels bancs.
La Comissió Europea considera que, perquè la Unió d'Estalvi i Inversions sigui un “èxit” per a ciutadans i empreses, el sistema financer europeu necessita “bancs forts”, en ser mitjancers clau. “És important que la consolidació del sector bancari pugui tenir lloc sense obstacles inapropiats o indeguts. Això reflecteix les llibertats fonamentals dels Tractats”, ha indicat el portaveu de Serveis Financers de la Comissió.
D'aquesta forma, la Comissió Europea considera que les operacions de consolidació es poden examinar sota l'angle prudencial (el BCE) i sota l'angle de la competència (bé per la Comissió o per les autoritats nacionals). “Si es dona llum verda en ambdós casos, llavors (...) no hi ha base per parar una operació d'acord amb una decisió discrecional per un Govern d'un estat membre”, ha indicat el portaveu a preguntes d'Europa Press.
La Comissió va demanar informació a Espanya sobre la situació de l'opa fa mesos sota el mecanisme EU Pilot, que aplica quan considera necessari tenir un diàleg amb un estat membre sobre qüestions de compliment de normativa comunitària. Brussel·les va rebre resposta d'Espanya l'11 d'octubre de 2024 i des d'aleshores s'està examinant.
Pròxims passos
Aquest dimarts, Cuerpo ha decidit elevar l'operació d'acord amb el potencial impacte en la garantia d'un adequat manteniment dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la cohesió territorial, la promoció de la investigació i el desenvolupament tecnològic i els objectius de política social, tal com ha explicat el ministre als mitjans de comunicació en el Senat.
Ara, després de l'elevació, l'Executiu pot aprovar l'operació en els termes aprovats per la mateixa CNMC o modificar les condicions perquè es pugui dur a terme.
Si s'esgoten els terminis, la decisió final del Govern no es coneixerà fins al 27 de juny. El període d'acceptació, el moment en què els accionistes podran pronunciar-se a favor o en contra de l'OPA, no arribaria fins i tot unes setmanes després d'aquest 27 de juny, segons va afirmar recentment el president de BBVA, Carlos Torres. Per a això, abans la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) haurà d'aprovar el fullet de l'operació.