Els diaris de Madrid han decidit no publicar en portada que el Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, revisarà la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar als líders polítics de l’1-O. El País i El Mundo ho tenen en primera pàgina, sí, però petitet i titulat de la manera més incomprensible. El TEDH, expliquen, “pregunta al govern espanyol què li sembla sentència de l’1-O”. És més senzill dir-ho com La Vanguardia, l’Ara o El Periódico. L’Ara, per exemple, titula així: “Estrasburg estudiarà si l’Estat es va excedir en la condemna de l’1-O”. Cristal·lí. Quan empastifes un titular perquè no t’agrada el que hi has de dir o perquè no s’entengui és senyal que poses el diari al servei d’altres interessos que no són informar. Si no volien explicar-ho, millor era no publicar res.

El Mundo obre portada amb una proclama del Partido Popular que defensa “l’Espanya de la igualtat” contra “els privilegis de la casta independentista”. Que aquest diari es presti a fer de taulell d’anuncis i de megàfon de l’extrema dreta i de la dreta extrema no és cap sorpresa. Almenys aquest dissabte no ho dissimulen amb la turra de la diversitat i la pluralitat que tan sovint s’invoquen per vestir d’igualtat la mona de la uniformitat, que no és més que la monotonia del patriotisme de carajillo i faria, de tricorni i toga que motoritza l’expresident del govern espanyol Felipe González a parlar de “minories en extinció” per referir-se als catalans o als catalans independentistes i motoritza també a tots els que el van aplaudir en un acte amb Alfonso Guerra a Madrid.

Els diaris del Trio de la Benzina estan histèrics i trasbalsats amb un documental on Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, conegut com a “Josu Ternera”, l’exdirigent d’ETA explica el que tothom ja sabem d’ell i de la banda terrorista. L’ABC diu que és un cínic i un mentider, que justifica els carnatges d’ETA i que acusa l’Estat espanyol de fer tard i no protegir els seus ciutadans. Com que tot això ho sap i coneix qualsevol persona de seny, sembla raonable dubtar de les intencions que han portat a aquests diaris a destacar un documental qualsevol sobre aquell terrorista, fet per épater més que per informar. Ja ens coneixem tots. Potser resulta que ho fan per ressuscitar ETA, la coartada eterna de la dreta espanyola per qualsevol cosa, que va des d’ajustar les pensions fins a ordenar l’espionatge il·legal del xofer del tresorer del PP, posem per cas.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón