Now I've had the time of my life... No sé massa si el primer secretari del PSC, Salvador Illa, se sent com si estigués passant el millor moment de la seva vida, després d'haver afirmat aquest dilluns a la nit que no concorrerà al primer intent d'investidura que celebri el Parlament de Catalunya perquè li cal més temps per formar un pacte progressista. Ara bé, qui s'encarregarà d'aquestes negociacions?, perquè, segons l'ABC, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat Illa en un racó. No sé si ho recordareu, però el protagonista de Dirty Dancing, Patrick Swayze (que interpreta Johnny Castle), surt en defensa de la seva coprotagonista, Jennifer Grey, que interpreta la Frances 'Baby' Houseman, i diu la següent frase que ja és història del cinema: Nobody puts Baby in a corner (Ningú deixa la Baby en un racó).

El president espanyol, afirma el citat diari, ha decidit apartar Illa i encarregar al seu ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, les negociacions amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. Mentrestant, el president del Parlament, Josep Rull, comença avui la ronda de consultes amb els grups polítics del Parlament per designar un candidat a la investidura. Per ara, Illa considera que hi ha tres majories aritmètiques possibles, una amb PSC i Junts, que al seu parer "no és viable" perquè els de Puigdemont "ja han dit que volen repetir eleccions"; una altra amb PP i Vox, però Illa ha recordat que es va comprometre a "no fer res amb la ultradreta", i una altra amb ERC i Comuns que és "l'única políticament viable". Illa ha subratllat que aquesta última "necessita el lideratge del PSC". 

Ara les negociacions passen per explorar un nou model de finançament per la Generalitat; un finançament singular que ha de situar Catalunya "fora del règim comú", tal com deia la portaveu d'ERC, Raquel Sans, aquest dilluns. L'equip negociador d'ERC, format per la secretària general, Marta Rovira, Oriol López, Josep Maria Jové, Marta Vilalta i Juli Fernández es reunirà amb el ministre Bolaños per tractar aquest tema del nou finançament. Sánchez entén que el PSC no és fonamental en aquesta negociació, ja que, opina, és l'executiu espanyol qui està en condicions d'autoritzar-lo. El PSC quedarà, doncs, relegat a negociar "assumptes més simbòlics", tal com fantasia el citat diari.

Veiem també la portada d'El Mundo que, si no fos perquè en podem llegir la data, 18 de juny de 2024, ens pensaríem que estem veient una fotografia feta fa molts anys. Una imatge d'aquestes que s'ha fet amb un pla picat i es pot veure un grup de professors agafant i elevant cap al cel una Constitució espanyola com si es tractés d'un pas de Setmana Santa amb una Verge al damunt. Es tracta, com explica el diari, dels primers professors de Constitució a l'escola, una assignatura optativa que es podrà cursar a partir del curs vinent a Múrcia. Sembla que podria causar furor entre els joves murcians, ja que un d'aquests professors relata que els alumnes li pregunten "per què el rei no treu les lleis que no li agraden". Sabeu a quines lleis es refereixen, segons diuen els docents?, a lleis com la d'amnistia.

Finalment, no és sorpresa, El País intenta carregar-se el president a l'exili, Carles Puigdemont, a qui acusa de "torpedinar" la negociació del PSC i ERC. El rotatiu critica el dirigent independentista perquè, segons assegura, es "resisteix a sortir del pla" i "està avivant la seva ofensiva contra ERC, criticant les negociacions que els republicans mantenen amb el PSC per explorar una possible investidura d'Illa" a canvi d'un nou model de finançament. El País té clara la seva teoria: Puigdemont, "tot i saber que Illa mai li cedirà el pas", es dedica a "fer descarrilar els contactes entre socialistes i republicans" per aconseguir una repetició electoral. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimarts:

ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!