Que vivim sota l’imperi de la llei és una evidència. Malauradament ens ha tocat viure un moment en què la incapacitat de resoldre qüestions polítiques i de gestió s’han acabat dirimint als tribunals, i jutges i fiscals han acabat sent els que porten la batuta en els nostre dia a dia. I amb la pandèmia del coronavirus ha tornat a passar. Nova topada entre la justícia i el Govern. La decisió de la jutge suplent de Lleida que ha tombat les mesures de confinament adoptades diumenge pel Govern n’és un exemple, un mal exemple. La llei (malentesa) per davant de la salut pública, i val a dir-ho, per davant d’allò que, ves per on, ha dictaminat el sacrosant Tribunal Constitucional.

Les portades d’avui no són alienes a aquesta intromissió, un cop més, de l’administració de justícia en qüestions que li haurien de ser alienes. I més quan s’està davant d’una emergència sanitària que el que pretén, precisament, és evitar mals majors. I aquesta intromissió és utilitzada un cop més pels diaris del trident mediàtic de la dreta de Madrid per carregar contra el Govern i contra el president de la Generalitat. Ja tenen aquella paraula que tant els agrada: desobeir. Quim Torra desobeeix al jutge (un cop més) destaca La Razón, un missatge que també envia El Mundo, que assegura que el caos polític complica el control del coronavirus. Serà per això o per decisions com la de la jutge o el posicionament del fiscal que retarden la posada en marxa de mesures per controlar l’extensió de la Covid-19? També parla de pèssima gestió El País, que admet, però, que el buit legal que ha deixat l’aixecament de l’estat d’alarma frena la lluita contra el coronavirus.

larazon

La portada de 'La Razón' del 14 de juliol del 2020

elmundo

La portada d''El Mundo' del 14 de juliol del 2020

elpais

La portada d''El País' del 14 de juliol del 2020

La proximitat aporta una visió més realista del que està passant. L’Ara certifica la topada, una vegada més, del Govern amb la justícia, ara pel confinament i El Punt Avui destaca la indignació i el desconcert que es viu a Lleida. Està vist que la justícia, un cop més, no ajuda gaire. Res de nou a casa nostra.

Un altra qüestió que ocupa les portades, sobretot a Madrid, és la ressaca de la jornada electoral a Galícia i el País Basc, un cop digerits els resultats. Aquells que s’estimen Pablo Iglesias, destaquen la sonada patacada que ha rebut la formació lila i com farà que perdi pes a la Moncloa, cosa que facilitarà la feina a Pedro Sánchez. A l’altra banda, l’eterna crida de barons del PP a deixar la línia dura imposada per Pablo Casado (amb Cayetana Álvarez de Toledo com a ariet) i apostar per la via moderada del que ha aconseguit una quarta majoria absoluta a Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

ara

La portada de l''Ara' del 14 de juliol del 2020

elperiodico

La portada d''El Periódico' del 14 de juliol del 2020

elpuntavui

La portada d''El Punt Avui' del 14 de juliol del 2020

lavanguardia

La portada de 'La Vanguardia' del 14 de juliol del 2020

abc.pg

La portada de l''ABC del 14 de juliol del 2020