Les portades ja escalfen motors per la cimera de l'OTAN que se celebra aquesta setmana a Madrid per refer la seva estratègia militar i encarar el futur de la guerra a Ucraïna. Ara que el conflicte s'allarga entrant en el cinquè mes d'enfrontaments, els líders de l'aliança es reuniran per abordar els reptes de seguretat i les conseqüències geopolítiques que suposa la invasió russa del país. A la trobada, que tindrà lloc dimecres 29 i dijous 30 de juny al recinte firal d'IFEMA, hi participaran 44 delegacions internacionals i més de 5.000 persones. Sobre la taula hi haurà altres aspectes estratègics com la contenció de la Xina, i també el vell compromís dels estats membres d'augmentar la seva despesa militar fins a assolir un 2% del PIB. Què diu la premsa d'aquest dilluns sobre aquesta cimera històrica?.

El País avança el document de treball de la cimera de Madrid, que vol implicar l'aliança atlàntica a les ciutats espanyoles de l'Àfrica: "L'OTAN protegirà per primera vegada Ceuta i Melilla". "El Marroc es dona pressa per enterrar els morts de Nador", diu sobre les víctimes de l'intent d'entrar a Melilla. Almenys 23 migrants han mort després de l'intent massiu de més de 2.000 subsaharians de creuar la tanca de Melilla divendres, segons un informe actualitzat.

Pais
El País

Alerta de l'ABC sobre la titularitat dels centres escolars: "Podemos vol convertir els centres concertats en públics". La fotografia escollida per ocupar tota la portada no és d'una protesta contra els fets de Melilla, sinó de persones contràries al dret a l'avortament: "Manifestació provida per denunciar les "lleis contra la veritat"". Precisament aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, recordava el PP manté un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) en la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs. En una compareixença després del consell de ministres extraordinari, Sánchez va fer referència al “retrocés gravíssim” viscut als Estats Units d’Amèrica (EUA) on el Suprem ha derogat el dret a l’avortament. 

abc
ABC

"EUA refreda la prioritat del 'flanc sud' que reclama Espanya", titula El Mundo, en referència a l'OTAN. El diari revela els objectius del PP a nivell autonòmic: "El PP espera arrabassar cinc autonomies més al PSOE". Després de la majoria absoluta del PP a Andalusia, la formació que lidera Alberto Núñez Feijóo està convençuda que també podria governar al País Valencià, les Balears, La Rioja, Navarra i Castilla-La Mancha.

mundo
El Mundo

Sobre l'aliança atlàntica, La Razón assegura que el PSOE amaga el seu soci de govern a ulls del món: "El govern espanyol "amaga" Podemos per vendre unitat davant l'OTAN". Una multitudinària manifestació va recórrer aquest diumenge el centre de Madrid en rebuig a l'OTAN, en vigílies de la cimera de l'Aliança Atlàntica que arrenca dimarts a Madrid, i l'augment de la despesa militar. "La capacitat d'estalvi dels espanyols es desploma per la inflació", assenyala també.

lr
La Razón

La Vanguardia entrevista el president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "La cimera de l'OTAN és una oportunitat per a la pau". El rotatiu barceloní pronostica una reforma de l'OTAN: "L'Aliança Atlàntica canviarà de model i tindrà més tropes i armes". El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, serà un dels protagonistes destacats de la reunió de l'OTAN. En les jornades prèvies s'havia especulat sobre la seva visita a Madrid, però per ara només s'ha confirmat la seva intervenció per videoconferència durant la sessió inaugural. 

lv
La Vanguardia

"Tres de cada quatre barcelonins volen canviar d'alcalde", afirma El Periódico, que publica un sondeig municipal que situa ERC i el PSC frec a frec a Barcelona. Segons l'enquesta, un 73% de l'electorat vol un canvi d'alcaldessa i, fins i tot un 41% dels mateixos comuns estaria a favor del relleu de Colau. Fotografia de portada per a l'accident mortal de diumenge a la tarda a l'AP-7, a Sant Celoni: "Retorn accidentat". El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, va celebrar aquest diumenge al vespres "l'anticipació en els viatges" i la conscienciació de les persones que es van desplaçar per Catalunya en l'operació tornada del cap de setmana llarg per Sant Joan.

periodico
El Periódico

L'Ara explica que la Unió Europea ha avalat la repressió policial a Melilla: "La UE tanca files amb Espanya i el Marroc". Sobre les mesures del G-7 per erosionar l'economia russa: "Els EUA i el Regne Unit proposen prohibir la importació d'or de Rússia". La primera sessió de la cimera de l'OTAN de dimecres 29 al matí estarà dedicada a Ucraïna amb la intervenció de Zelenski per videoconferència. Per molt que Zelenski no estigui físicament a Madrid, sí que s'hi desplaçarà una delegació d'aquest país amb la presència del ministre d'afers exteriors i de l'ambaixadora d'Ucraïna davant l'OTAN.

ara
Ara

Finalment, El Punt Avui destaca en portada la cimera de l'OTAN: "L'OTAN busca full de ruta". Un cop finalitzi la cimera, previsiblement cap al migdia del dijous, hi haurà les habituals rodes de premsa de balanç dels diversos líders de l'OTAN. També s'espera que es faci públic el nou full de ruta de l'aliança per a la pròxima dècada, l'anomenat Concepte Estratègic. Fotografia per a una protesta a Barcelona contra l'actuació dels cossos de seguretat a la frontera espanyola de l'Àfrica: "Rebuig a la repressió policial de Melilla". 

27DCAT 001 page 0001
El Punt Avui