Per a alegria d’uns i tristesa d’altres, Leo Messi ja s’ha instal·lat a París i el llarg capítol blaugrana del futbolista argentí queda tancat. La seva presència a les portades d’avui, dimecres 11 d’agost del 2021, continua sent força notable, però ja es comencen a veure els cops de colze d’altres temàtiques per treure el cap i fer-se el seu lloc al quiosc, i un d’ells és tot un comodí que alguns diaris espanyols juguen quan no tenen res millor, fotre canya a Catalunya, ja sigui atiant el fantasma del tracte de favor o via persecució implacable de la immersió lingüística.

larazon

En aquesta nova era post-Messi, La Razón ens informa a tota portada que ‘El govern espanyol dona 4.500 milions de més a Catalunya en dos anys’. Una lectura atenta del text —un recull de llocs comuns de la típica visió espanyolista anticatalanista del Memorial de Greuges ençà— ens porta a descobrir la trampa al tercer paràgraf: Catalunya no rep “4.500 milions de més”, sinó que rep “4.500 milions més” aquest 2021 respecte al 2019. La diferència pot semblar subtil, però és cabdal dins l’intent de donar el missatge que aquests diners que perceben els catalans es podrien destinar millor en altres quefers, tal com queda patent en un dels subtítols: “Més diners, inversions, noves competències i gestos són les mesures per acontentar l’independentisme’. Un altre dels subtítols de La Razón reflecteix una altra obsessió del diari del comissari honorífic Paco Marhuenda, que encara que sigui policia de pega no vol ni sentir a parlar de la cessió de la Prefectura de la Via Laietana: ‘L’Executiu deixa la porta oberta al traspàs de l’emblemàtica comissaria de Policia de la Via Laietana de Barcelona’. Emblemàtica? Sí, de la repressió i la tortura aixoplugada sota la bandera espanyola...

abc

Al seu costat, l’ABC prova sort amb ‘Nova garrotada judicial a la Generalitat a les aules’ per informar que ‘La Justícia obliga a aplicar el 25% de les assignatures no lingüístiques en altres tres col·legis”. L’atac al model escolar català és un clàssic del periodisme espanyolista, però també és cert que cansa per avorriment.

elmundoelpais

Pel que fa a El Mundo, avui continuen amb el seu serial sobre els continguts curriculars de primària assegurant que ‘Els professors alerten que s’eliminen continguts bàsics’, apuntant que ‘Casado promet una Llei Educativa per l’adoctrinament i l’asimetria autonòmica’. Finalment, El País es limita a recordar que ‘Les autonomies es llancen a buscar gent a la qual vacunar’.

elperiodicoelpuntavui

lavanguardia

ar

Pel que fa als diaris catalans, i més enllà de Messi, els titulars principals són els següents: ‘Interior canviarà l’estratègia policial davant la violència juvenil’ a El Periódico; ‘Mínim ingrés’ a El Punt Avui; ‘Salut vacuna ja sense cita prèvia per donar un nou impuls a la campanya’ a La Vanguardia i ‘Catalunya comença a vacunar sense cita’ a l’Ara.

 

Imatge principal: Català despistat (esquerra) llegeix la portada de 'La Razón'  (dreta) / Pixabay