Aquest Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, arriba marcat pel context de la investidura del futur president del govern espanyol, amb l’amnistia sobre la taula i amb Junts per Catalunya i Carles Puigdemont amb la paella pel mànec, una situació que no agrada gens a les dretes espanyoles ni al seu reflex en premsa, cosa que fa que les portades d’aquest dilluns reflecteixin la situació segons el parer de cada diari. Amb tot, la situació al Marroc i també el tràgic atropellament de quatre joves a Montmeló també tenen els seus espais destacats a les portades de la premsa d’aquest dilluns.  

🔴 Diada 2023, DIRECTE | Actes, ofrenes i manifestació de l'11 de setembre

abc.750

En aquest context, les paraules ‘amnistia’ i ‘investidura’, apareixen en les portades, perquè tots els diaris es fan ressò de la celebració de la Diada Nacional. Tots, és clar, excepte un, que sempre hi ha qui es desmarca. En aquest cas és l’‘ABC’, que prefereix dedicar gran part de la seva portada al seguiment del terratrèmol amb ‘El Marroc busca a la desesperada sota la runa’, i reserva un espai per parlar, un dia més, de la Casa Reial: ‘Via lliure perquè la Princesa juri el 31 d’octubre la constitució’.

elmundo.750
elpais.750
larazon.750

Seguint el repàs al quiosc s’arriba a ‘El Mundo’, on s’explica que ‘La inacció de Mohamed VI deixa desateses les víctimes’, però pel que fa a Catalunya, es destaca una entrevista a Dolors Feliu, presidenta de l’ANC amb el titular “L’amnistia dona peu a la independència, ara toca una altra onada”. Respecte a la mort de la cooperant catalana a Ucraïna, aquest diari parla d’‘Emma, la neta d’una supervivent jueva que salvava vides a Ucraïna”. Per la seva banda, ‘El País’ obre amb ‘Llogarrets del sud del Marroc segueixen esperant ajuda’, però explica també que ‘Aragonès diu que amb l’amnistia no n’hi ha prou per resoldre el conflicte català’ i que ‘Quatre joves moren en ser atropellats per un tren a Barcelona’. Tanca el repàs al quiosc madrileny el diari ‘La Razón’, que dedica força espai a parlar de Catalunya amb els titulars ‘El govern reforça la seva campanya a l’exterior’ i ‘La Diada es converteix en el termòmetre per a la investidura’. Pel que fa al terratrèmol, explica que ‘El Marroc plora els seus morts’.

elpunt avui.750
elperiodico cat.750
ara
lavanguardia.750

Pel que fa als quioscos catalans, ‘El Punt Avui’ dedica a l’Onze de Setembre tota la portada, amb titulars com ‘Diada de raons’ i ‘Represaliats que cerquen amnistia’, a més d’articles d’opinió de cinc presidents de la Generalitat -Aragonès, Torra, Puigdemont, Mas i Montilla-. Per la seva banda, ‘El Periódico’ es pregunta ‘¿Què ha de defensar avui el catalanisme?’, mentre que l’‘Ara’ titula ‘Catalunya, moment clau’. Finalment, ‘La Vanguardia’ titula ‘Una Diada marcada per la investidura’, però l’espai més gran de la portada el dedica a explicar que ‘El Marroc busca contra rellotge els supervivents del devastador terratrèmol’.