Només La Vanguardia premia amb un raconet de portada la proposta del lehendakari Urkullu d’una convenció constitucional per reinterpretar Espanya en sentit plurinacional. La resta de diaris de Barcelona no hi dedica ni una ratlla en primera pàgina. La premsa impresa de Madrid, en canvi, s’hi aboca, entre l’espant del Trio de la Benzina i la fredor d’El País —comptat i debatut, vindria a ser el mateix. Quin contrast. Les portades de Barcelona ignoren la iniciativa, malgrat que qualsevol podria pensar que haurien de ser, d’entrada, les més interessades a posar-la a l'aparador per fomentar-ne el debat públic. Les de Madrid, en una reacció clàssica, l’aprofiten per capgirar-ne el sentit i matar la idea abans no s’enlairi massa.

El Mundo, l’ABC i La Razón s’ofenen i fan molts escarafalls. España no se toca. Ho presenten com una manera de “privilegiar Catalunya, País Basc i Galícia”, una “ruptura de la igualtat dels espanyols” o “imposar una Espanya plurinacional”, concepte que fa tremolar d’indignació els tres diaris, més aviat partidaris d’una Espanya mononacional. El País ho despatxa administrativament, entre la distància i el desdeny, i destaca la reacció del govern espanyol: es poden fer propostes d’aquesta mena, però és una mala idea, deixem-ho córrer. El diari dels boomers progres recupera Tomás de la Quadra-Salcedo i Fernández del Castillo —77 anys, ministre d’Administració Territorial al primer govern de Felipe González (1982-1995), jacobí i loapero de primera hora— que diu el que ja et pots imaginar tu solet. Com ja va passar amb el procés i l’1 d’octubre, el pla Urkullu se l’han cregut més els espanyols que els catalans. Els uns han sortit en tromba a defensar les essències de l’Estat i els altres badallen sabent el pa que s’hi dona.

És també remarcable que les dues úniques portades sense la fotografia d’Aitana Bonmatí siguin les de La Razón i l’ABC. O més aviat no, perquè han estat els dos diaris més insensibles al cas Rubiales, que ha estat el moll de l’os del discurs de la jugadora del Barça en rebre el premi a la millor futbolista europea de la temporada 2022-2023. No donen la foto ni per dissimular la caspa. Tens un bon comentari sobre el guardó a Aitana Bonmatí a l’editorial que signa el director d’aquesta santa casa, cosa que estalvia al Quioscos & Pantalles d’insistir-hi.

Una última nota. El Punt Avui és l’únic que destaca un estudi de FACUA-Consumidores en Acción, que mostra com la meitat dels aliments als quals el govern espanyol ha rebaixat l’IVA s’han encarit des del començament de l’any. El títol és contundent: “Preus que mai baixen”. L’ONG de defensa dels drets dels consumidors ha seguit 976 preus d’aliments als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona i ha detectat aquest mes d’agost encariment de preus d’un 48,8% dels productes. Carrefour ha estat la cadena on han pujat més i Alcampo li va al darrere, mentre que Eroski i Mercadona són els supermercats amb menys percentatge de preus encarits. Potser un tema que afecta tan directament la butxaca de les persones mereixia millor sort a les portades dels altres diaris.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón