Aquest últim dilluns d’agost marca l’inici d’un curs polític que alguns voldrien que fos el del canvi a la Moncloa, tot i que no hi ha cap previsió a curt o mitjà termini que indiqui que això hagi de passar. La dreta mediàtica espanyola torna de vacances amb les piles carregades i l’empenta vehement de qui creu que només de repetir una cosa moltes vegades, acabarà esdevenint-se.

Com que la qüestió de l’Afganistan ja sembla que no dona més de si —i això que l’ultimàtum per abandonar l’aeroport de Kabul acaba dimarts, ho recorden?— i s’espera que avui comenci a funcionar ja tota la maquinària política, les portades dels diaris d’aquest dilluns, 30 d’agost del 2021, intenten ser el tret de sortida d’un nou curs. Potser és com els escolars el primer dia, que tenen una certa il·lusió de retrobar els companys, però se’ls acaba la broma tan aviat comproven que aquella mestra particularment dura encara no s’ha jubilat.

MUNDO 30 agosto0

I com que Pablo Casado va fer ahir un acte polític més entusiasta que centrat, diaris com El Mundo li donen bona part de la portada per informar que Casado llança des de Galícia la seva “alternativa” al “govern espanyol més radical”, per afegir que El PP allarga la mà a Sánchez en temes d’Estat, com els fons de la UE, però reforçarà el seu perfil d’“oposició responsable”.

ABB 30 agosto

També tira per aquí l’ABC, que dedica la portada a explicar que Sánchez dispara la despesa a la presidència del govern espanyol i dona peixet a Casado amb el titular El PP defensa en la seva tradicional arrancada del curs polític la condició de partit d’Estat. Atenció al subtítol, que explica que Feijóo reclama eixamplar la base electoral dels populars i donar cabuda als regionalismes moderats per no estar “sotmesos a les minories”. El concepte regionalisme moderat és una mica com la sacarina light, si és que existeix.

larazon

A La Razón, doblet casadista amb el titular Casado critica Sánchez per utilitzar l’Afganistan i una enquesta electoral que preveu que El PP consolida el seu creixement i podria governar amb Vox. Com ja està passant amb totes aquestes enquestes, la dreta mediàtica intenta fer passar el missatge que un govern espanyol amb suport —intern o extern— de l’extrema dreta no serà motiu de preocupació.

EL PAIS 30 agosto

Pel que fa a El País, no hi ha referències al PP en portada. El titular principal és una entrevista a Javier Escorihuela, capità integrant de l’equip d’evacuació espanyol: “Mai pensàvem que tantes vides dependrien de nosaltres”.

PERIODICO 30 agosto

lavanguardia.750

ARA 30 agosto30DCAT 001 page 0001

A Catalunya, les portades són força més variades, amb els següents titulars: El govern espanyol frenarà el buidatge de pantans per part de les elèctriques a El Periódico; El caos augmenta a Kabul després d’un altre atac dels EUA contra l’Estat Islàmic a La Vanguardia; Torna la guerra de les terrasses a Barcelona a l’Ara i El turisme de ‘km 0’ salva el mes d’agost a El Punt Avui.

 

Imatge principal: Pablo Casado, encantat d'haver-se conegut / Efe