Per què el govern espanyol convoca d’urgència una conferència de premsa on anuncia que Pedro Sánchez i Margarita Robles havien estat espiats amb Pegasus, malgrat que pocs dies abans havien defensat i avalat l’espionatge a figures de l’independentisme —però sense confirmar-ho? Doncs per a obtenir portades com les de La Vanguardia i El País d’avui, que donen tota la credibilitat del món a la narrativa de La Moncloa a portada sencera, mentre que el mateix espionatge, però als indepes, no mereixia més que una columna, sigui dit això salvant la primícia de l’afer, que és d’El País —si va ser filtració interessada del govern espanyol, dels aparells de l’Estat o feina d’investigació del diari, ja ho aclariran ells si volen: la primícia és seva. Cal tenir nervi i barra, més encara quan s’ha sabut avui també que ho ha determinat un fins ara discret Centre Criptològic de l’Estat espanyol, que depén del CNI, que depén del Ministeri de Defensa. Robles, la ministra de la cosa, havia ploriquejat que el CNI, pobrets, no es podia defensar.

Sort que tens un relat més natural de tot plegat a El Periódico, que parla de la “confusió” generada per l’anunci de La Moncloa, i a El Punt Avui, amb un títol punxegut, irònic i exacte (“Espies espiats”), el millor del dia. Cap diari qüestiona tampoc que aquest organisme del CNI acusi implícitament al règim del Marroc de l’espionatge, tot aprofitant la ben sabuda intrusió del servei secret de Mohamed VI al telèfon d’Emmanuel Macron, que França es va estimar més amagar sota la catifa sense dir-ne res. Ningú no dona relleu al fet que els telèfons d’alta seguretat de Sánchez i Robles els hagi fabricat el mateix CNI, que deu saber molt bé per entrar i sortir dels aparells. Last, but not least, hi ha gran interès en que la causa vagi a petar a l’Audiència Nacional, un tribunal segur i fiable a qui es pot confiar la investigació sobre els telèfons punxats dels independentistes catalans si resulta que s’hi ha aquest nou element en joc. És a dir, quina casualitat que tot coincideixi d’aquesta manera, oi? Ja se sap, qui té la paella pel mànec fa anar l'oli allà on vol.

El Trio de la Benzina va a fons contra Pedro Sánchez en diversos graus, que avui sí que Pegasus és un tema que val per obrir la portada. El Mundo diu que les noves revelacions soscaven “la seguretat de l’Estat”. Valga’m Déu. Què es pensen, que tens tres anys? Aquest és el soroll de llauna rovellada que toca el CNI de fa dies. L’altre dia, el mateix diari ultra parlava del “prestigi internacional” dels espies espanyols, deteriorat per culpa del govern socialcomunista. No serà més aviat culpa dels propis nyaps del CNI, que no és el primer cop ni el tercer? En qualsevol cas, un diari que vol fer periodisme no ho hauria de mirar millor, en comptes de creure’s com un estaquirot la versió d’un dels implicats en el desori? L’ABC diu que ja ho sabien de feia mesos. Vaja. Qui tampoc no ho sabia, o no ho volia saber, és el mateix ABC. La Razón va molt més al gra i explica que tot això de l’espionatge a Sánchez i Robles és una maniobra per fer-se la víctima el govern espanyol i treure el protagonisme a ERC. En fi, que directament qualifica a La Moncloa de mentiders i oportunistes. Continuarà.

LV
La Vanguardia
EP
El País
EPA
El Punt Avui
EPC
El Periódico de Catalunya
ARA
ARA
EM
El Mundo
ABC
ABC
LR
La Razón